Fazolovo-mandlová pomazánka s bylinkami
25.04.2023
Na jaře je nejlepší to, jak se vše začíná zelenat a začínají růst první byliny, které by byla chyba ihned nevyužít. Třeba do pomazánky, kterou příjemně osvěží a dodají jí jinou chuť. Pro vegetariány a vegany je důležité přemýšlet nad tím, kolik zhruba bílkovin v daný den snědli. Pokud si ale uděláte návyk na to, že si na chleba namažete pomazánky, které mají základ z luštěnin nebo je do nich přidáte jako další druh chutě, máte vyhráno a nemusíte nad jídlem tolik přemýšlet. Navíc luštěniny pomazánce dodají zajímavou chuť, krémovou konzistenci atd. Když je zkombinujete navíc s ořechy nebo zdravými oleji, je z toho téměř komplexní plnohodnotná večeře. A chuť této pomazánky? Jednoduše velice dobrá.... sami můžete vyzkoušet a pak mi dát vědět :))
SUROVINY :
- 240 g sterilovaných bílých velkých fazolí
- 80 g mandlí
- 15 g medvědího česneku / pažitky
- 8 g petrželové nati
- 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 čajové lžičky lahůdkového droždí
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
POSTUP :
Mandle si namočíme do vody přes noc nebo na 12 hodin.
Vezmeme si výkonný mixér a jako první v něm rozmixujeme slité a propláchnuté mandle. Poté k nim přidáme propláchnuté fazole, olivový olej, citrónovou šťávu, lahůdkové droždí a vše mixujeme, dokud nám nevznikne hladký krém.
Nyní přidáme na jemno nakrájené bylinky, dochutíme solí a pepřem a ručně promícháme.
Servírujeme na čerstvém kváskovém chlebu s ředkvičkou a vyklíčenými chia semínky.
A já Vám přeji dobrou chuť