Fazolovo-mandlová pomazánka s bylinkami

25.04.2023
Na jaře je nejlepší to, jak se vše začíná zelenat a začínají růst první byliny, které by byla chyba ihned nevyužít. Třeba do pomazánky, kterou příjemně osvěží a dodají jí jinou chuť. Pro vegetariány a vegany je důležité přemýšlet nad tím, kolik zhruba bílkovin v daný den snědli. Pokud si ale uděláte návyk na to, že si na chleba namažete pomazánky, které mají základ z luštěnin nebo je do nich přidáte jako další druh chutě, máte vyhráno a nemusíte nad jídlem tolik přemýšlet. Navíc luštěniny pomazánce dodají zajímavou chuť, krémovou konzistenci atd. Když je zkombinujete navíc s ořechy nebo zdravými oleji, je z toho téměř komplexní plnohodnotná večeře. A chuť této pomazánky? Jednoduše velice dobrá.... sami můžete vyzkoušet a pak mi dát vědět :))

SUROVINY :

  • 240 g sterilovaných bílých velkých fazolí
  • 80 g mandlí
  • 15 g medvědího česneku / pažitky
  • 8 g petrželové nati
  • 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 čajové lžičky lahůdkového droždí
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

POSTUP :

Mandle si namočíme do vody přes noc nebo na 12 hodin.

Vezmeme si výkonný mixér a jako první v něm rozmixujeme slité a propláchnuté mandle. Poté k nim přidáme propláchnuté fazole, olivový olej, citrónovou šťávu, lahůdkové droždí a vše mixujeme, dokud nám nevznikne hladký krém.

Nyní přidáme na jemno nakrájené bylinky, dochutíme solí a pepřem a ručně promícháme.

Servírujeme na čerstvém kváskovém chlebu s ředkvičkou a vyklíčenými chia semínky.

A já Vám přeji dobrou chuť