Galetka s meruňkami a pistáciemi

11.07.2022

Galetka je v podstatě koláč, který se nepeče ve formě, ale na plechu, kde jsou okraje přeloženy směrem dovnitř. Její náplň může být slaná nebo sladká.  Těsto se používá takové, na jaké jste zvyklí na klasické koláče. Zde je pouze změna v tom, že je tento recept opět upravený mému způsobu stravování, takže je veganský a bez palmového tuku. Navíc, tento recept obsahuje i méně tuku než klasická koláčová těsta. :)) Náplň je tvořena opraženými pistáciemi v kombinací se sušenými fíky, na které jsou pokladeny čistě půlky meruněk. Jednoduché, ale zato naprosto kouzelné kombinací chutí použitých ingrediencí . Jen si to představte: chuť nasládlých pistácií, s jemně štiplavou chutí meruněk a sladkým tónem fíků, s osvěžující limetkovou kůrou a ostrou chutí muškátového oříšku. Hmmm.....už jen při psaní se mi sbíhají sliny:). Mňam.....jestliže máte rádi koláče, určitě vyzkoušejte.  

Galetka s meruňkami
Galetka s meruňkami


SUROVINY:

Těsto :

  • 210 g špaldové celozrnné mouky
  • 60 g kokosového oleje
  • 85 ml studené vody
  • 9 g kypřicího prášku
  • 1 polévková lžíce medu
  • Kůra z 1 limetky
  • 1/3 nastrouhaného muškátového oříšku
  • Špetka soli

Náplň :

  • 12 - 15 ks meruněk
  • 120 g loupaných pistácií
  • 120 g sušených fíků
  • 70 ml vody
  • 1 polévková lžíce medu

POSTUP :

Nejprve na malém plameni opražíme pistácie. Mezitím co se pistácie praží, si do misky vložíme nakrájené sušené fíky a zalijeme je 70 ml vody. Jakmile se pistácie opraží, přesypeme je do čisté útěrky. Ještě horké je zabalíme a krouživými pohyby pistácie zbavíme slupky. Nepůjde Vám to určitě u všech pistácií, každopádně určitě alespoň ze 2/3 ano. Očištěné pistácie dáme do mixéru a jednu hrstku si ponecháme nakonec, kdy budeme galetky nasekanými pistáciemi zdobit. Zbytek nasekáme na hrubou mouku a vložíme do misky.

Do stejného mixéru vložíme namočené fíky i s vodou a rozmixujeme je na pastu. Dáme k pomletým pistáciím, přidáme med a zamícháme.

Do velké misky si nasypeme mouku, kypřicí prášek, koření a vše důkladně zamícháme. Kokosový olej si rozpustíme a nalijeme do misky k mouce, přidáme med, vodu a pomocí lžíce/vařečky vytvoříme těsto. Poté přendáme na vál a cca 8 minut zpracováváme na hladké a pružné těsto. Dáme ho na cca půl hodiny stranou.

Mezitím rozehřejeme troubu na 180°C a nachystáme si dva plechy vystlané pečicím papírem. Opláchneme meruňky a rozřízneme je napůl.

Těsto si rozdělíme na půl. První polovinu vyválíme zhruba na 1-2 cm vysoké těsto a pomocí kulaté skleničky/misky o průměru 10cm si vykrojíme 6 koleček. Zbytek těsta vložíme k druhé polovině. Vykrojená kolečka si ještě jemně vyválíme. Nyní pomocí polévkové lžičky budeme dávkovat pistáciovou směs. 1/2 pistáciové směsi rozprostřeme do jednoho kolečka tak, abychom směs měli pár milimetrů do okraje. Doprostřed vložíme jednu polovinu meruňky a poté okraje přehneme. Takto připravený koláček vložíme na plech a opakujeme stejný postup se zbývajícími pěti kolečky. Poté je potřeme směsí z medu a vody a vložíme do trouby, kde pečeme cca 25 minut.

Druhou polovinu těsta rozdělíme napůl a vyválíme rovnou na pečícím papíře do tvaru kruhu. Potřeme jednou polovinou pistáciové směsi a to opět tak, aby byla od okrajů pár centimetrů. Poté od středu skládáme poloviny meruněk. Uděláme dvě řady a ta třetí řada bude poskládána z polovin poloviček meruněk. Okraje přehneme a vložíme na plech. Celou galetku potřeme směsí z medu a vody a vložíme do trouby cca na 175°C - 180°C zhruba na 30 - 35 minut. Záleží na Vaší troubě. Mezitím galetku potřeme alespoň třikrát.

To stejné pak uděláme i se zbývající druhou polovinou těsta.

Po upečení posypeme nasekanými pistáciemi a můžeme servírovat.

Dobrou chuť 

Galetka s meruňkami a pistáciemi
Galetka s meruňkami a pistáciemi