Hrášková polévka s krutony a slaninou
Co tak vím a vyzkoumala jsem, tak lidé jí opravdu velké množství druhů polévek na vánoce. Taková ta česká klasika pro mě je rybí a bílá zabijačková polévka s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky. Dalšími polévkami, které jsou jsou takovou českou klasikou jsou hrachovka, zelňačka, houbová a kapustnica. Já jsem naše sváteční vánoční menu poskládala podle našich priorit, chutí a trochu i tradic. Takže my máme doma na vánoce tuto hráškovou polévku s krutony a samozřejmě k ní můžete přidat veganskou slaninu. Recept je opět takovou téměř klasikou, ale jak jsem psala již u bramborového salátu, každý recept je originální, protože záleží na použitém množství surovin. A já u těch vánoc stále trošičku lpím na tradičních chutích a zvycích. Každopádně jsem Vám chtěla ukázat další alternativu a možnost co dát na vánoční tabuli.
Počet porcí : 4 porce
SUROVINY :
- 350 g zmraženého hrášku
- 150 g brambor
- 50 g petržele
- 90 g cibule
- 30 g česneku
- 800 ml zeleninového vývaru
- 1 - 1,5 polévková olivového oleje
- 2 velké špetky mletého kmínu
- Sůl dle chuti a pepř dle chuti
Na ozdobu :
- Krutony
- Zakysaná vegan smetana
- Vegan slanina
- Petrželová nať
- Olivový olej
POSTUP :
Jako první si dáme do trouby péct krutony. Troubu rozehřejeme na 200°C, bagetu nakrájíme na kostky a pokapeme rostlinným olejem. Pečeme v troubě do zezlátnutí krutonů.
Brambory, česnek a petržel si očistíme. Do rozpáleného oleje vložíme cibuli nakrájenou na kostky, necháme rozvonět a poté dusíme pod pokličkou cca 5 minut.
Mezitím si nakrájíme petržel a brambory na kostky. Po 5 minutách vložíme nakrájené brambory, česnek a petržel společně s kmínem a solí. Za stálého míchání pražíme a poté dusíme pod poklicí cca 10 minut. Jeden stroužek česneku si necháme úplně na konec vaření a doladění chutě.
Poté přisypeme hrášek a zalijeme vývarem. Společně vaříme cca 30 minut. Rozmixujeme tyčovým mixérem a nyní doladíme pepřem, solí a zbylým česnekem nastrouhaným na jemno.
Můžeme servírovat s upečenými krutony, nasekanou petrželovou natí, zakysanou smetanou a vegan slaninou.
Přeji dobrou chuť