Hráškovo mátová pomazánka s edamame
31.05.2024
II VEGAN II
Skvělá, snadná a rychlá jarní pomazánka. Do 30 minut máte na stole osvěžující pomazánku, která je plná vitamínů, minerálů, zdravých tuků, vlákniny i bílkovin. Syrový zelený hrášek obsahuje v porci více než 11 vitamínů. Nejvíce zastoupeny jsou vitamín C , B1 , K , folát, vitamín B3 , B6, B2 . Kromě vitamínů je hrášek dobrým zdrojem rostlinných bílkovin, železa, manganu, hořčíku, draslíku, vápníku a vydatným zdrojem vlákniny. Edamame jsou na tom podobně jako hrášek. Nejvíce jsou zde zastoupeny foláty, vitamín K, vitamín B1 , B2 a cholin. Z minerálních látek jsou zastoupeny mangan, měď , železo , fosfor, hořčík, draslík a zinek. Co je ale zajímavé, je to, že edamame pomáhá snižovat příznaky menopauzy, cholesterol v krvi, krevní tlak, pomáhá předcházet rakovině prsu a prostaty, navíc se také někteří lidé domnívají, že konzumace více železa a bílkovin z rostlinných zdrojů, jako je edamame, ale i špenát, fazole, dýně a řepa pomůže podpořit plodnost nebo snížit riziko ovulačních poruch. Takže jestli plánujete rodinu, můžete na sobě tuto domněnku vyzkoušet :)).Každopádně, to že je to pomazánka opět nadupaná zdravými věcmi už víme. Je ale i velice chutná. Její chuť je jemná, čerstvá a osvěžující po hrášku i edamame. Díky kešu ořechům, je její konzistence krémová. Černá sůl zase vše doladí a dodá této pomazánce jemně vajíčkovou chuť. Nic nelze nahradit tak, aby Vám vyšel stejně lahodný recept. Proto se raději držte návodu a tuto pomazánku snězte nejpozději do dvou dnů. Nezapomeňte, že je z čerstvých surovin a není dobré ji trápit dlouho v lednici. Věřím, že Vás její chuť okouzlí a vždy na jaře se objeví na Vašich jídelních stolech.
SUROVINY :
Na pomazánku:
- 120 g mraženého edamame
- 200 g mraženého hrášku
- 125 g kešu ořechů
- 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 10 g čerstvé máty
- 5 g česneku
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- Černá sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Na doladění :
- Klíčky
- Čerstvým hráškem
- Ředkvičky
POSTUP :
Mražený hrášek a edamame si zalijeme vodou, aby nám povolily. Poté je vložíme do mixéru a společně s ostatními surovinami rozmixujeme. Až na úplný konec přidáváme citrónovou šťávu, černou sůl a pepř.
Poté přendáme do uzavíratelné sklenice a necháme cca 30 minut odpočinout. Poté můžeme servírovat na kváskovém chlebíku, ozdobené hráškovými klíčky, ředkvičkou anebo tím, čím zrovna chcete. A já Vám přeji dobrou chuť