Indický dhal z černé čočky

02.07.2022

Černá čočka Beluga je opravdu výborná potravina. Obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny a minerálních látek. Navíc je to naprosto úžasná luštěnina, která obsahuje ze všech luštěnin nejvíce železa, je dobře stravitelná a nenadýmá. A pokud jste blázni do indické kuchyně stejně jako my u nás doma tak musíte tento recept vyzkoušet. Je vhodný nejen pro milovníky indických chutí nebo vegany, ale i pro celiaky. V indické kuchyni se nepoužívá k zahušťování mouka a já si vždy recepty přizpůsobím nejlépe k veganské podobě. Tento recept opravdu doma milujeme a věřím, že si ho zamilujete i Vy. :))

SUROVINY :

  • 240 g černé čočky
  • 250 ml sójové smetany
  • 400 g krájených rajčat ( 1 plechovka )
  • 3 ks chilli papriček
  • 185 g bílé cibule
  • 20 g česneku
  • 30g čerstvého zázvoru
  • 300 ml vody
  • 2 lžičky rostlinného oleje ( řepkového )
  • 1,5 lžičky garam masaly
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 1/3 lžičky mletého kardamomu
  • 1/3 lžičky mletého koriandru
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

POSTUP :

Černou čočku dáme vařit cca na 25 - 30 minut.

Mezitím očistíme veškerou zeleninu. Cibuli si nakrájíme na kostky, česnek a zázvor si nastrouháme najemno.

Do rozpáleného oleje dáme cibuli a dusíme pod pokličkou cca 10 - 15 minut.

Poté přidáme česnekovo - zázvorovou pastu, chilli a necháme rozvonět.

Přidáme veškeré koření ( římský kmín, koriandr, kardamom, garam masalu ) a opět necháme rozvonět. Přilijeme rajčata z plechovky a vodu. Necháme vařit cca 40- 45 minut. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka a přidáme uvařenou černou čočku. Společně vaříme na mírné teplotě 10 - 15 minut. Poté přidáme sójovou smetanu, prohřejeme a můžeme servírovat.

U nás doma k tomu máme nejraději jasmínovou rýži.

Dobrou chuť