Indický naan s černuchou a fenyklem

30.12.2022

Naan je, jak mnozí víte, kvasnicový plochý chléb, pečený v troubě zvané tandoori. Tuto pec doma nemám, takže si musím vystačit s horkou pánví. I tak je však výsledný naan z pánve moc dobrý. Je možné, že Vás překvapí tato kombinace naanu s černuchou a fenyklem. Tu jsem objevila na dovolené ve Španělsku, kde jsme navštívili místní indickou restauraci a takto upravený chléb nám naservírovali. Ihned po prvním přivonění a  kousnutí do tohoto naanu jsem byla okouzlena a musím se s tímto nápadem podělit i s Vámi. Pokud jste milovníci indických chlebů a děláte si je doma, určitě vyzkoušejte tuto kombinaci. Věřím, že budete stejně mile překvapeni jako já a tu zajímavou chuť si zamilujete. 

Indický chléb - naan
Indický chléb - naan

Počet porcí : 8 naanů

SUROVINY :

  • 270 g hladké pšeničné mouky / špaldové celozrnné mouky
  • 100 ml vlažné vody
  • 10 g čerstvého droždí
  • 3 polévkové lžíce sojového bílého jogurtu
  • 2 čajové lžičky kokosového cukru / třtinového cukru
  • 1 čajová lžička soli
  • 2 čajové lžičky černuchy
  • 1 čajová lžička celého fenyklu

Na potření :

  • 3 stroužky česneku
  • Velká hrst nasekaného koriandru
  • 5 polévkových lžic rostlinného oleje
Indický naan s černuchou a fenyklem
Indický naan s černuchou a fenyklem

POSTUP :
V první řadě si vytáhneme jogurt ven z lednice, aby měl pokojovou teplotu, a opražíme si na malém plameni černuchu a fenykl. Stále mícháme, aby se nám to nepřipálilo. Jakmile se koření rozvoní a začne pomalu poskakovat, ihned stáhneme z plotny a dáme stranou.

Do velké mísy vložíme mouku, sůl, opražené koření a promícháme. Doprostřed uděláme důlek, vložíme do něj cukr, čerstvé droždí a zalijeme vlažnou vodou. Necháme vzejít kvásek. Trvá to cca 2 minutky. Poté vložíme sojový jogurt a vše spojíme dohromady.

Na pomoučeném válu vypracujeme krásné hladké a pružné těsto, které vložíme do mísy vymazané olejem a přikryjeme vlhkou utěrkou. Necháme kynout cca 50 - 60 minut na teplém místě.

Po vykynutí, těsto dáme opět na pomoučený vál a rozdělíme ho na 8 zhruba stejných kousků. Jemně vytvoříme kuličky / bochánky, které necháme ještě chvíli odpočinout.

Mezitím si připravíme bylinkový olej na potírání. Do velkého hrnku nastrouháme na jemno česnek, nasekáme koriandr a nalijeme olej. Vše zamícháme a dáme stranou.

Na velký plamen vložíme pánev, já používám pánvičku na palačinky, a budeme naany smažit. Můžete úplně na sucho, nebo si dáte bokem rostlinný olej a za pomocí štětečku si vždy jemně potřete pánev. Každý bochánek vyválíme asi na 1 - 1,5 cm vysokou placku, kterou poté vložíme na pánev. Smažení bude opravdu rychlé, takže cca za minutku zkontrolujeme spodní stranu, jakmile je krásně do zlatova, jemně potřeme vrchní stranu olejem a otočíme. Hotový naan dáme na talíř a potřeme bylinkovým olejem. Takto vše opakujeme, dokud nemáme všechny naany usmažené.

Podáváme k indickým receptům, k salátům atd.

Dobrou chuť