Indický zeleninový dhal z červené čočky
Červená čočka je skvělá potravina. Nejen, že obsahuje vysoký obsah bílkovin, ale také se nemusí vařit dlouho ani namáčet dopředu. Indický dhal zní na první pohled složitě. Nejtěžší na něm je ho správně dochutit. Koření přidávejte postupně, času na to je dost při vaření, protože indická jídla se opravdu vaří na malém ohni delší dobu.
SUROVINY :
- 200 g červené čočky
- 100 g cibule
- 180 - 200 g mrkve
- 180 g čerstvé papriky
- 1 plechovka krájených rajčat
- 400 ml vody ( zeleninového vývaru )
- 35 g čerstvého zázvoru
- 10 g česneku
- 2 ks chilli papriček
- 1 lžíce rostlinného oleje
- sůl dle chuti
- 1 lžička kari pasty
- ½ - 1 ks citrónu
- 1 lžičky kurkumy
- ½ lžičky koriandru
- ½ lžičky římského kmínu
- 1,5 lžičky vegetable masala ( pokud nemáte nevadí, přidáte víc předchozího koření )
POSTUP :
Cibuli si nakrájíme na kostečky a na rostlinném oleji společně s chilli papričkami pražíme. Po pár minutách přikryjeme pokličkou a dusíme cca 10 minut. Stále hlídáme a promícháváme.
Mezitím si nastrouháme na jemno zázvor, česnek a po uplynutí 10 minut přidáme k cibuli společně s kari pastou. Necháme rozvonět a kari pastu rozpustit.
Poté přidáme nakrájenou zeleninu na kostečky, čočku a zalijeme to krájenými rajčaty s vodou.
Přidáme koření a necháme společně dusit na malém ohni přibližně 20 -30 minut. Dokud není čočka měkká.
V průběhu mícháme a hlídáme, aby se nám čočka nepřipálila. Můžeme dle potřeby dodat vodu, ale výsledný dhal musí mít spíše kašovitou konzistenci.
Nakonec dochutíme solí, popřípadě kořením. Odděláme z plotny a dochutíme citrónovou šťávou.
Podáváme buď s indickým chlebem naan nebo s rýží.
Dobrou chuť