Jablečná zapečená kaše

08.04.2023
Já miluji ovesné vločky. Přidávám je do pečení sladkých i slaných jídel, jsou základem pro lívance a ze všeho nejvíce je využívám na kaše. Zapečené ovesné kaše jsou takovým rychle narůstajícím trendem dnešní doby. A já se ani nedivím, protože jsou rychlé, snadné a může jich být spousty variant. Takto zapečená ovesná kaše s jablky mě napadla, když jsem měla strašnou chuť na jablečný závin nebo koláč a nechtělo se mi stát dlouho v kuchyni. V podstatě veškeré ingredience v jablečné části receptu používám i do jablečných koláčů. Miluji kombinaci sladkých jablíček s citrónovou šťávou, jemně kyselkavou chutí góji nebo rozinek a to vše zabalené v opojné vůni skořice. Kde na skusu ucítíte vláčná, ale přesto stále krásně křupavá slunečnicová semínka. No a tuto skvělou náplň můžete dát do listového těsta, do koláče, tartaletky nebo na těstíčko z ovesných vloček. Mňam...skvělá, lahodná, plnohodnotná snídaně je na stole.... no a já doufám, že Vám bude chutnat a budu ráda když mi pošlete třeba fotku Vašeho výtvoru :))

Počet porcí : 4 porce

SUROVINY :

Spodní část:

  • 200 g ovesných vloček
  • 420 ml rostlinného mléka s vápníkem
  • 80 g mletých zlatých lněných semínek
  • 2 polévkové lžíce datlového sirupu
  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy
  • 1 – 1,5 polévkové lžíce arašídového másla
  • Špetka soli
  • 1/2 čajové lžičky kokosového oleje

Jablečná část:

  • 400 g jablka
  • 35 g slunečnicových semínek
  • 20 g góji
  • šťáva z 1/2 ks citrónu
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 3 čajové lžičky skořice

POSTUP :

Vločky vložíme do misky, osolíme, zalijeme rostlinným mlékem a dáme stranou cca na 10 minut. Góji vložíme do misky a zalijeme vodou.

Mezitím si nastrouháme jablka na hrubo, přidáme citrónovou šťávu, med, skořici a důkladně promícháme. Přidáme slunečnicová semínka, nabobtnané góji, opět zamícháme a dáme stranou.

Nyní si vezmeme misku s vločkami, přidáme datlovou pastu, citrónovou šťávu, mletá lněná semínka a promícháme. Dáme ještě cca na 5 minut stranou.

Rozehřejeme troubu na 200°C, zapékací misku si vytřeme olejem, přemístíme tam nabobtnané vločky, na to vložíme nastrouhaná jablka, jemně je zatlačíme do těsta a vložíme do trouby cca na 20 minut.

Hotovou kaši poznáte tak, že okraje začnou jemně hnědnout. V tuto chvíli vypínáme troubu a můžeme servírovat. Ozdobíme arašídovým / lísko oříškovým máslem, medem, skořicí a já Vám přeji dobrou chuť.