Jarní barevné kytičky

02.05.2023
Přemýšlíte nad nějakou dobrotou, která potěší nejen Vaše chuťové pohárky, ale i zrak? Nebo chcete někomu udělat radost? Tak či tak, tento recept je jak pro mlsaly, tak i pro estéty. Navíc jako vždy je to zdravější varianta mlsání a recept taky není úplně nejtěžší. Největší plus ale tento recept má v tom, jakou má úžasnou kombinaci chutí. Možná se Vám podle surovin zdá, že je to velký chaos a že ty suroviny k sobě prostě nepatří a nemohou chutnat společně dobře. Ale zkuste si to představit. Jakmile vložíte jednu kytičku do úst, začne se jemně rozpouštět a vy ucítíte sladkou bílou čokoládu s jemným tónem kyselkavé chuti, na jazyku se Vám začne uvolňovat chuť mletých mandlí smíchaná s vanilkou a kardamomem a to vše je zakončeno nepatrnou chutí Amaretta. Všechny tyto kouzelné součásti receptu se Vám začnou postupně rozpouštět a uvolňovat v ústech a vznikne z toho ohňostroj chutí. Nevěříte? Sami si doma vyzkoušejte.....

SUROVINY :

  • 250 g neloupaných mandlí
  • 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 1 polévková lžíce likéru Amaretto
  • 1 čajová lžička kardamomu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 80 g bílé čokolády
  • 35 g kokosového oleje bez parfemace
  • Špetka soli

Na doladění:

  • 45 g kvalitní čokolády
  • 10 g kokosového oleje bez parfemace
  • Kurkuma – žluté barvivo
  • Zelené barvivo / sušený špenát
  • Oranžové barvivo / sušená červená řepa - na růžovou barvu


POSTUP :

Mandle si namočíme cca na 10 minut a poté je důkladně několikrát propláchneme. Mezitím si do jednoho rendlíku dáme rozpustit bílou čokoládu a vytáhneme si z mrazáku vychladlou silikonovou formu, do které budeme vkládat těsto. Tuto formu jemně pocákáme bílou čokoládou, jen sem tam a vložíme opět do mrazáku.

Do zbylé bílé čokolády vložíme kokosový olej a vše spojíme. V druhém rendlíku rozpustíme hořkou čokoládu s kokosovým olejem. Vytáhneme silikonovou formu, nalijeme rozpuštěnou čokoládu do formiček a dáme opět do mrazáku.

Do výkonného mixéru vložíme propláchnuté mandle a nasekáme je na jemno. Poté přidáme zbytek surovin (koření, vanilku, citrónovou šťávu) a promícháme. Jako poslední nalijeme bílou čokoládu a opět promícháme.

Vzniklé těsto rozdělíme do tří misek, do každé vložíme požadované množství barviva a důkladně promícháme.

Vytáhneme formu z mrazáku a naplníme ji přichystaným těstem. Já mám tři druhy kytiček, tak jsem dávala každou jednu barvu do jednoho druhu. Pokud nemáte formu na kytičky, vložte do jiné formy. Dejte opět do mrazáku alespoň na 1 hodinu a poté můžete servírovat.

V mrazáku Vám vydrží cca 1 měsíc, v lednici 2 týdny.

A já Vám přeji dobrou chuť