Jemná polévka z kořenové zeleniny

30.12.2022

Jste milovníci sváteční svíčkové? Tak se u tohoto receptu zastavte. Chuť této jemné polévky ji velice napodobuje. Její jemná zeleninová konzistence se rozpouští v ústech, má příjemně nakyslou chuť po citrónové šťávě. Je snadná a rychlá na přípravu a zvládne ji uvařit i ten nejméně šikovný člověk v kuchyni. Prostě a jednoduše: Patříte-li mezi milovníky svíčkové, ale nemáte čas nebo si na ni netroufnete, tak si uvařte tuto polévku. Krásně Vás zahřeje, pohladí chuťové pohárky a bude chutnat jak velkým tak i malým. V jedoduchosti je krása a dobré nemusí být vždy složité ;))


Počet porcí : 6 porcí

SUROVINY :

  • 430 g mrkve
  • 100 g petržele
  • 95 g celeru bulvy
  • 110 g bílé cibule
  • 1,5 litrů zeleninového vývaru / vody
  • 250 ml rostlinné smetany
  • šťáva z 0,5 - 1 ks citrónu
  • 8 ks nového koření
  • 3 ks bobkového listu
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

Na ozdobu :

  • rostlinná smetana
  • plátky čerstvého citrónu
  • proužky čerstvé mrkve
  • petrželová nať
Jemná polévka z kořenové zeleniny
Jemná polévka z kořenové zeleniny
Kořenová polévka se smetanou
Kořenová polévka se smetanou

POSTUP :

Jako první věc si samozřejmě očistíme veškerou zeleninu. Cibuli oloupeme, a pokud víte, odkud máte kořenovou zeleninu, stačí ji umýt kartáčem pod teplou vodou. Jestli jste zvyklí, tak ji můžete oškrabat.

Nyní veškerou kořenovou zeleninu nakrájíme a poté budeme vařit polévku. Je úplně jedno na jaké kousky vše nakrájíte, na konci polévku budeme mixovat do hladka. Jen se snažte u kořenové zeleniny mít stejně velké kusy, kvůli tomu, aby byla stejně uvařená.

Cibuli nakrájíme klasicky na kostečky. Na stření plamen vložíme hrnec s olejem, přidáme cibuli, bobkový list a nové koření. Opražíme a poté pod pokličkou dusíme cca 6 minut. Cibulka je nyní krásně zesklovatělá a už začíná zlátnout. V tuto chvílí vložíme veškerou kořenovou zeleninu. Opět necháme opražit a přiklopíme poklicí. Takto za občasného míchání dusíme zeleninu cca 10 - 15 minut. Krásně se za tu dobu rozvoní a pustí svoji chuť.

Po 15 minutách zalijeme vývarem nebo vodou, jemně osolíme a vaříme do úplného změknutí zeleniny. Trvá to cca 30 - 40 minut. Záleží, jak velké kusy jste krájeli.

Nyní polévku dáme stranou, vytáhneme veškeré koření (bobkový list a nové koření), rozmixujeme do hladka, nalijeme do hrnce rostlinnou smetanu a vymačkáme šťávu z 1/2 citrónu. Vrátíme hrnec zpět na plotnu a necháme projít varem.

Nyní už jen doladíme chuť citrónovou šťávou, solí, pepřem, popřípadě cukrem (tady ale pozor, mrkev je dostatečně sladká sama o sobě, já třeba cukr vůbec nepoužívám). Chceme dosáhnout chutě připomínající svíčkovou omáčku.

Pokud je polévka moc hustá, přidáme vývar nebo vodu, ale pozor, vždy necháme vařit dalších alespoň 5 minut.

Nyní můžeme servírovat. Ozdobíme rostlinou smetanou, proužky čerstvé mrkve, plátky citrónu a posypeme petrželovou natí.

Přeji dobrou chuť