Jemná polévka z kořenové zeleniny
Jste milovníci sváteční svíčkové? Tak se u tohoto receptu zastavte. Chuť této jemné polévky ji velice napodobuje. Její jemná zeleninová konzistence se rozpouští v ústech, má příjemně nakyslou chuť po citrónové šťávě. Je snadná a rychlá na přípravu a zvládne ji uvařit i ten nejméně šikovný člověk v kuchyni. Prostě a jednoduše: Patříte-li mezi milovníky svíčkové, ale nemáte čas nebo si na ni netroufnete, tak si uvařte tuto polévku. Krásně Vás zahřeje, pohladí chuťové pohárky a bude chutnat jak velkým tak i malým. V jedoduchosti je krása a dobré nemusí být vždy složité ;))
Počet porcí : 6 porcí
SUROVINY :
- 430 g mrkve
- 100 g petržele
- 95 g celeru bulvy
- 110 g bílé cibule
- 1,5 litrů zeleninového vývaru / vody
- 250 ml rostlinné smetany
- šťáva z 0,5 - 1 ks citrónu
- 8 ks nového koření
- 3 ks bobkového listu
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
Na ozdobu :
- rostlinná smetana
- plátky čerstvého citrónu
- proužky čerstvé mrkve
- petrželová nať
POSTUP :
Jako první věc si samozřejmě očistíme veškerou zeleninu. Cibuli oloupeme, a pokud víte, odkud máte kořenovou zeleninu, stačí ji umýt kartáčem pod teplou vodou. Jestli jste zvyklí, tak ji můžete oškrabat.
Nyní veškerou kořenovou zeleninu nakrájíme a poté budeme vařit polévku. Je úplně jedno na jaké kousky vše nakrájíte, na konci polévku budeme mixovat do hladka. Jen se snažte u kořenové zeleniny mít stejně velké kusy, kvůli tomu, aby byla stejně uvařená.
Cibuli nakrájíme klasicky na kostečky. Na stření plamen vložíme hrnec s olejem, přidáme cibuli, bobkový list a nové koření. Opražíme a poté pod pokličkou dusíme cca 6 minut. Cibulka je nyní krásně zesklovatělá a už začíná zlátnout. V tuto chvílí vložíme veškerou kořenovou zeleninu. Opět necháme opražit a přiklopíme poklicí. Takto za občasného míchání dusíme zeleninu cca 10 - 15 minut. Krásně se za tu dobu rozvoní a pustí svoji chuť.
Po 15 minutách zalijeme vývarem nebo vodou, jemně osolíme a vaříme do úplného změknutí zeleniny. Trvá to cca 30 - 40 minut. Záleží, jak velké kusy jste krájeli.
Nyní polévku dáme stranou, vytáhneme veškeré koření (bobkový list a nové koření), rozmixujeme do hladka, nalijeme do hrnce rostlinnou smetanu a vymačkáme šťávu z 1/2 citrónu. Vrátíme hrnec zpět na plotnu a necháme projít varem.
Nyní už jen doladíme chuť citrónovou šťávou, solí, pepřem, popřípadě cukrem (tady ale pozor, mrkev je dostatečně sladká sama o sobě, já třeba cukr vůbec nepoužívám). Chceme dosáhnout chutě připomínající svíčkovou omáčku.
Pokud je polévka moc hustá, přidáme vývar nebo vodu, ale pozor, vždy necháme vařit dalších alespoň 5 minut.
Nyní můžeme servírovat. Ozdobíme rostlinou smetanou, proužky čerstvé mrkve, plátky citrónu a posypeme petrželovou natí.
Přeji dobrou chuť