Karbanátky se sýrem a ořechy
Když jsem přestala jíst maso, dlouho mi trvalo, než jsem se naučila jíst veganské alternativy mletého masa. A to jak již z kupovaných tzv. polotovarů, tak i ze sójového granulátu. Nyní jsem velice ráda, že jsem se to už naučila jíst. Navíc ze sójového granulátu vařím již 20 let, takže jsem za tu dobu vychytala tu správnou chuť a konzistenci, která někdy dokonce dokáže i ošálit masojedlíka :). No a udělat si na oběd takové lahodné karbanátky ze sójového granulátu, je prostě to pravé. Ta dokonalá kombinace chuti jemně česnekových karbanátků s uzeným sýrem, mrkví a vlašskými ořechy je naprostou okouzlující. Takto připravené karbanátky mají nádherně vláčnou strukturu připomínající opravdové mleté maso, kde sem tam spatříte malé kousky vlašských oříšků a to vše s rozpuštěným vegan sýrem, který se na řezu táhne. Hmmm....no přiznám se, že se mi zbíhají sliny už při psaní tohoto textu. Pokud si hlídáte postavu nebo přísun oleje z jakéhokoliv důvodu, můžete tyto karbanátky péct i v troubě. No a mě nezbývá nyní nic jiného, než Vám říct, že Vám přeji dobrou chuť a že doufám, že se tento recept u Vás na jídelním stole objeví častěji :))
Počet porcí : 4 porce
SUROVINY :
- 100 g sójového granulátu
- 120 ml vegan kuřecího vývaru
- 100 g uzeného vegan sýra
- 200 g mrkve
- 70 g vlašských ořechů
- 22 g česneku
- 1 domácí vejce
- 2 polévkové lžíce mletých lněných semínek
- 2 polévkové lžíce strouhanky + na obalení
- 1,5 čajové lžičky mletého kmínu
- 1 čajová lžička nadrcené šalvěje
- 1 čajová lžička uzené soli
- Pepř dle chuti
- Olej na smažení
POSTUP :
Nejprve si dáme vařit sójový granulát do 120 ml vegan kuřecího vývaru. Což je v podstatě 1/2 vegan kuřecí bujón z DM drogerie smíchaný s vodou.
Po uvaření slijeme, necháme vychladnout a vymačkáme z něho důkladně přebytečnou vodu. Poté přemístíme do velké mísy, kam přidáme česnek nastrouhaný na jemno, veškeré koření, vajíčko a vše za pomoci rukou promícháme.
Nakonec přidáme sýr nastrouhaný najemno, nesekané ořechy, lněné semínko, opět zamícháme a dáme stranou cca na 5 minut.
Mezitím si nachystáme strouhanku na obalování a rozehřejeme pánev s olejem.
Do směsi ještě přidáme strouhanku na zahuštění a poté vytváříme kulaté karbanátky, které obalíme ve strouhance a ihned smažíme do zlatova.
Podáváme nejlépe s bramborovou kaší, jarním bramborovým salátem a já Vám přeji dobrou chuť.
TIP PRO VÁS : Ten z Vás kdo che tento recept udělat veganský, vynechá vejce a přidá do směsi více lněného semínka, popřípadě si schová trochu vývaru z granulátu, který slouží k nabobtnání semínek.