Kávové cukroví z filo těsta
Filo těsto je tradiční řecké těsto, ze kterého se vyrábí jak slané, tak i sladké pokrmy. Mezi ty nejznámější sladké patří baklava, což je v podstatě filo těsto plněné různými ořechy a slazené medem. No a tímto typem jídla jsem se nechala inspirovat a letos na tento způsob i připravit nějaké pečené cukroví. Je tedy pravda, že baklava u nás není brána jako vánoční cukroví, ale to dřív nebyly ani třeba marokánky. A proč to letos neudělat jinak ;)). Tento recept je dost jednoduchý. Filo těsto pořídíte převážně ve specializovaných obchodech, ale věřím, že i ve velkých supermarketech či na rohlíku. Takže s výrobou těsta si nemusíte lámat hlavu. Jediné co musíte udělat, je připravit si náplň, která se skládá z kávy, pomletých ořechů a sušeného ovoce. Pak už jen naplníme, rozkrájíme, pečeme a vychutnáváme si tu skvělou kombinaci kávy, čokolády, ořechů, kokosu, sušeného ovoce a křehkého křupajícího těsta....mňam ;))
SUROVINY :
- 5 ks Filo těsta
- 70 g datlové pasty
- 80 g mandlí
- 17 g strouhaného kokosu
- 23 g vody
- 4 g rozpustné kávy
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- Pár kapek citrónové šťávy
- Špetka soli
- 35 g veganského másla
- 30 g medu
Na ozdobu :
- Nasekané pistácie
- Čokoláda
- Strouhaný kokos
POSTUP :
Nejprve si vytvoříme kávovou směs, kterou budeme plnit těsto. Do mixéru vložíme mandle a rozmixujeme je na hladko. Přidáme k nim datlovou pastu, kávu, sůl, vanilkový extrakt, citrónovou šťávu, strouhaný kokos a mixujeme do hladka. Postupně do této směsi přidáváme vodu. Vznikne nám kompaktní, hladké těsto bez hrudek.
Nyní si rozehřejeme troubu na 170°C a nachystáme si plech společně se silikonovými formami na muffiny. Do nich se budou vkládat nakrájená kolečka. Je to kvůli lepší manipulaci, udrží stejný tvar a pěkně se tam propečou. V hrnku si rozpustíme veganské máslo a med.
Filo těsto, o velikosti cca 35x40 cm, si všech 5 kusů rozřízneme napůl. Vezmeme první polovinu těsta a na pečicím papíru nebo kuchyňské lince potřeme halabala těsto rozpuštěným máslem a medem. Takto to uděláme i s dalšími čtyřmi. Tu poslední potřeme polovinou kávové směsi. Za pomoci prstů rovnoměrně rozprostřeme. Na to vložíme dalších pět promazaných filo těst a na poslední opět vložíme druhou polovinu kávové směsi.
Takto připravené těsto pomalu, opatrně a opravdu pečlivě a pevně stočíme do rolády a krájíme tenká kolečka. Ty poklademe do formiček na muffiny, pokapeme rozpuštěným máslem a pečeme zhruba 15 – 20 minut. Jedna formička, jedno kolečko.
Hotové cukroví můžeme posypat nasekanými pistáciemi nebo polovinu namočit v rozpuštěné čokoládě a vyválet ve strouhaném kokosu.
Necháme zchladit a můžete servírovat nebo můžete uskladnit v uzavíratelné krabičce a já Vám přeji dobrou chuť