Klasický náš bramborový salát

16.12.2022

Tento recept je na opravdu takový klasický bramborový vánoční salát, jaký znáte tady z jižní Moravy. Když jsem se poptávala lidí v mém okruhu, tak lidé žijící na Moravě si velice rychle tento recept přisvojili  a na vánoce se dělá ve většině domácností. A co je na tomto bramborovém salátu tak jiného než jinde? Inu je to ta slavná směs moravanka, která se přidává namísto zeleniny povařené  v octovém nálevu. A jestli ji znáte, což předpokládám že ano, moravanka obsahuje i zavařený hrášek a ten v bramborovém salátu u nás nesmí chybět. No a i když je tento salát takový klasický, i přesto je jedinečný v tom, že opravdu snad každá rodina ho připravuje trochu jinak nebo má nějaký tradiční rodinný recept. Záleží totiž na použitých surovinách a hlavně na jejich správném množství. A tento náš klasický bramborový salát je připravován opravdu podle mých chuťových pohárků. Takže i když děláte doma o vánocích bramborový salát ze stejných ingrediencí, tak klidně vyzkoušejte moje poměry zde a můžete srovnávat. Klidně mi i pošlete Váš tradiční rodinný recept, budu jedině ráda, že se přiučím něco nového.... :))

Bramborový salát s moravankou
Bramborový salát s moravankou

Počet porcí : 4 - 5 porcí

SUROVINY :

  • 900 g brambor na salát
  • 330 g moravanky
  • 130 g zavařených okurek
  • 135 g zavařené červené papriky
  • 4 ks domácích vajíček
  • 85 g vegan majonézy
  • 7 polévkových lžic nálevu z moravanky
  • 1 čajová lžička soli
  • Pepř dle chuti


POSTUP :

Nejprve si uvaříme vajíčka na tvrdo a brambory ve slupce, které pak dáme stranou vychladit. Nejlépe však brambory uvaříme již den dopředu.

Nyní si vezmeme velkou misku a přes kolečko protlačíme uvařené oloupané brambory. K nim postupně budeme přidávat další ingredience. Zavařenou červenou papriku nakrájenou na kostky, zavařenou okurku nakrájenou na kostky, vajíčka uvařená na tvrdo protlačená přes kolečko a dále přisypeme celý obsah moravanky, kde cibulku nakrájíme na jemno.

Přidáme sůl, pepř, majonézu a šťávu z moravanky a vše důkladně promícháme. Můžeme doladit solí, nebo šťávou z moravanky. Dáme vychladit minimálně na 1 hodinu do lednice a můžeme podávat s vegan řízkem, vegan tofu prsty ....

Přeji dobrou chuť 

Bramborový vánoční salát
Bramborový vánoční salát