Kokosová kaše plná bílkovin
18.12.2023
Hmmmm.....teplá kokosová kaše se skořicí??? Ještě navíc za pár minut hotová a plná bílkovin? Jo i tak to jde. A dalším plusem je to, že chutná jako klasická krupicová kaše s máslem a se skořicí. Což mimochodem bylo moje oblíbené jídlo v dětství a to převážně v zimě. Tento recept je tedy navíc obohacený o zdravé tuky z kokosu a velkým množstvím bílkovin díky přidanému tofu. Jak už jsem několikrát zmínila, bílé tofu je kouzelné a dá se z něho udělat opravdu cokoliv. Navíc obsahuje vápník, měď, selen a fosfor, velké množství omega 3 mastných kyselin, železo, zinek, vitamín B1 a hořčík. Tato kaše je tedy taková nadupaná sladká snídaně se vzpomínkou na dětství :)). Připravit ji můžete jak pro sebe, tak i pro děti. Převážně pro ty, u kterých hlídáte denní přísun bílkovin. Doufám, že se tato kokosová kaše plná bílkovin stane jednou z Vašich oblíbených a objeví se častěji na Vašich jídelních stolech. Jinak v surovinách máte uvedené dvě varianty. První je krémovější a také obsahuje více tuku a ta druhá je méně tučná. Za mě je chuťově lepší první varianta, ale to už nechám na Vás ;))
Počet porcí : 4 porce
SUROVINY :
- 180 g bílého tofu
- 300 g čerstvé kokosové drtě / mražené kokosové drtě
- 400 ml kokosového mléka v plechu / sójového mléka s vápníkem
- 150 ml sójového mléka / 150 ml kokosového mléka v plechu
- 1/2 vanilkového lusku
- 2 – 3 polévkové lžíce čekankového sirupu
- Špetka soli
- 2 polévkové lžíce kokosové mouky
Na ozdobu :
- Skořice
- Čekankový sirup
- Mochyně
POSTUP :
Do rendlíku vložíme oba dva druhy mléka, čerstvou či mraženou kokosovou drť, sůl, sirup, vanilkový lusk a rozdrobené bílé tofu. Necháme společně vařit na mírném ohni cca 20 minut, poté tyčovým mixérem rozmixujeme na hladko. Pokud je směs hustá, přidáme na zředění mléko a pokud je řídká, přidáme cca 2 polévkové lžíce kokosové mouky a opět vyšleháme tyčovým mixérem.
Rozdělíme na talíř, pokapeme čekankovým sirupem, posypeme skořicí a ozdobíme mochyní.
Přeji dobrou chuť