Koláč s pórkem a hráškem

05.10.2021

Koláče na slano? Proč ne. Těsto můžete používat stále stejné a plnit ho můžete zrovna tím na co máte chuť. Cuketa, chřest, rajčata nebo i pórek. Má nekonečně moc kombinací. A to nejen v surovinách, ale i v podávání. Může to být skvělá večeře, svačina, klidně i oběd. My doma osobně podáváme slaný koláč na večeři se zeleninovým salátem. Určitě vyzkoušejte tuto kombinaci. Je skvělá :))

SUROVINY :

Náplň :

  • 250 g pórku
  • 120 g hrášku ( mraženého )
  • 200 ml sojové smetany
  • 40 g uzeného sýra
  • 60 g parmazánu
  • 2 ks vajec z volného chovu
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti
  • 2 lžičky rostlinného oleje

Těsto :

  • 250 g celozrnné žitné mouky
  • 55 g rostlinného oleje
  • 85 ml vlažné vody
  • 2 lžičky himálajské soli
  • 4 lžičky prášku do pečiva

POSTUP :

V první řadě si předehřejeme roubu na 180°C a uděláme si těsto. Mouku, sůl a prášek do pečiva důkladně promícháme. Přidáme olej, vodu a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Trvá to cca 10 minut. Těsto vyválíme a přeneseme do koláčové formy o průměru 26 cm s pečicím papírem. Propícháme celé těsto vidličkou. Dáme do trouby a pečeme na 180°C cca 10 - 15 minut.

Mezitím omyjeme pórek a nakrájíme ho na nudličky.

Do kastrolu dáme rostlinný olej a vložíme nakrájený pórek. Chvíli ho pražíme, poté přidáme mražený hrášek a přikryjeme pokličkou. Dusíme do změknutí cca 20 minut.

Nastrouháme najemno uzený sýr a polovinu dáme bokem. Zbytek přesuneme do misky a přidáme vejce, smetanu, nastrouhaný česnek, parmazán, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme.

Pórek s hráškem necháme jemně vychladnout a přidáme smetanovou směs. Promícháme a nalijeme na těsto. Koláč posypeme uzeným sýrem, který jsme si dali stranou, dáme znovu do trouby a pečeme na 180°C cca 35 - 40 minut.

Necháme vychladnout a servírujeme. My osobně ke slaným koláčům jíme zeleninový salát.

Dobrou chuť