Dýňová garam masala s cizrnou
Dýně je kouzelná potravina. Tak kouzelná, že ji můžete použít i do mé snad nejvíce oblíbené kuchyně a tou je, jak už určitě všichni víte, indická kuchyně. A proč? Jednoduše, dýně se nádherně hodí ke koření a surovinám, které jsou pro tuto nádhernou zemi typické. Jako je chilli paprička, zázvor, kurkuma, koriandr, kardamom, kokosové mléko atd..... Jen si zkuste představit ty chutě spojené dohromady a doplněné ještě o jemnou a nenápadnou chuť květáku, jemné, krémovo oříškové chuti cizrny a to vše spojené s lehkým tónem uzené papriky a vše podtrhnuté jak jinak, než citrónovou šťávou. Nádherný ohňostroj chutí.... Nebudu Vám lhát, seznam surovin pro tento recept je trochu delší, stejně jako i samotná doba přípravy tohoto jídla. Ale tak to u velice dobrých a převážně indických jídel bývá. A ještě něco Vám prozradím. Ta výborná chuť a ten samotný zážitek z jídla stojí za tu delší dobu strávenou v kuchyni. Navíc já vždy indická jídla vařím na více dní. Nejenom, že poté nemusíte nic vařit, ale příjemně se naloží a jejich chuť je poté ještě lepší :)
Počet porcí : 6 porcí
SUROVINY :
- 700 g máslové dýně
- 400 g vařené cizrny
- 300 g květáku
- 180 g rajčat
- 150 g čerstvé červené papriky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 300 ml kokosového mléka z plechovky
- 100 g cibule
- 15 g česneku
- 10 g zázvoru
- 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 2 čajové lžičky uzené papriky
- 1 čajová lžička koriandru
- 2 čajové lžičky garam masaly
- 0,5 čajové lžičky mletého kardamonu
- 0,5 čajové lžičky mleté skořice
- 0,4 čajové lžičky kurkumy
- 3 ks chilli papričky
- 3 ks bobkového listu
- 1 – 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
POSTUP :
Máslovou dýni rozkrojíme na půl, vydlabeme semínka a řádně umyjeme. Vložíme na plech, přidáme květák, papriku nakrájenou a očištěnou a pečeme na 200°C cca 30 minut. Poté přidáme omytá rajčata a pečeme dalších cca 10 minut. Plech vytáhneme z trouby, až když je květák a dýně měkká.
Mezitím co se dýně peče, si připravíme zbytek surovin. Cibuli nakrájíme na kostečky, česnek a zázvor nastrouháme na jemno. Chilli papričky nakrájíme na jemno. Cizrnu propláchneme pod tekoucí vodou.
Olej rozpálíme na mírném stupni a vložíme cibuli. Tu necháme s bobkovým listem dusit cca 10 minut.
Později přidáme chilli, nastrouhaný česnek se zázvorem, uzenou papriku, garam masalu, koriandr, kardamom a necháme rozvonět.
Upečenou zeleninu rozmačkáme na kaši. Tuto kaši přemístíme do hrnce, zalijeme vývarem a přidáme ještě skořici, kurkumu, sůl a pepř.
Vše společně vaříme cca 40 minut.
Po 40 minutách vytáhneme bobkový list a nalijeme kokosové mléko. Povaříme cca 5 minut. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Vložíme propláchnutou cizrnu a dochutíme solí a citrónovou šťávou. Povaříme ještě cca 5 minut.
Servírujeme s jasmínovou rýží a ozdobeno koriandrem.
Dobrou chuť