Dýňová garam masala s cizrnou

03.02.2024
Dýně je kouzelná potravina. Tak kouzelná, že ji můžete použít i do mé snad nejvíce oblíbené kuchyně a tou je, jak už určitě všichni víte, indická kuchyně. A proč? Jednoduše, dýně se nádherně hodí ke koření a surovinám, které jsou pro tuto nádhernou zemi typické. Jako je chilli paprička, zázvor, kurkuma, koriandr, kardamom, kokosové mléko atd..... Jen si zkuste představit ty chutě spojené dohromady a doplněné ještě o jemnou a nenápadnou chuť květáku, jemné, krémovo oříškové chuti cizrny a to vše spojené s lehkým tónem uzené papriky a vše podtrhnuté jak jinak, než citrónovou šťávou. Nádherný ohňostroj chutí.... Nebudu Vám lhát, seznam surovin pro tento recept je trochu delší, stejně jako i samotná doba přípravy tohoto jídla. Ale tak to u velice dobrých a převážně indických jídel bývá. A ještě něco Vám prozradím. Ta výborná chuť a ten samotný zážitek z jídla stojí za tu delší dobu strávenou v kuchyni. Navíc já vždy indická jídla vařím na více dní. Nejenom, že poté nemusíte nic vařit, ale příjemně se naloží a jejich chuť je poté ještě lepší :)

Počet porcí : 6 porcí

SUROVINY :

  • 700 g máslové dýně
  • 400 g vařené cizrny
  • 300 g květáku
  • 180 g rajčat
  • 150 g čerstvé červené papriky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml kokosového mléka z plechovky
  • 100 g cibule
  • 15 g česneku
  • 10 g zázvoru
  • 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 2 čajové lžičky uzené papriky
  • 1 čajová lžička koriandru
  • 2 čajové lžičky garam masaly
  • 0,5 čajové lžičky mletého kardamonu
  • 0,5 čajové lžičky mleté skořice
  • 0,4 čajové lžičky kurkumy
  • 3 ks chilli papričky
  • 3 ks bobkového listu
  • 1 – 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Dýňová garam masala s cizrnou
Dýňová garam masala s cizrnou


POSTUP :

Máslovou dýni rozkrojíme na půl, vydlabeme semínka a řádně umyjeme. Vložíme na plech, přidáme květák, papriku nakrájenou a očištěnou a pečeme na 200°C cca 30 minut. Poté přidáme omytá rajčata a pečeme dalších cca 10 minut. Plech vytáhneme z trouby, až když je květák a dýně měkká.

Mezitím co se dýně peče, si připravíme zbytek surovin. Cibuli nakrájíme na kostečky, česnek a zázvor nastrouháme na jemno. Chilli papričky nakrájíme na jemno. Cizrnu propláchneme pod tekoucí vodou.

Olej rozpálíme na mírném stupni a vložíme cibuli. Tu necháme s bobkovým listem dusit cca 10 minut.

Později přidáme chilli, nastrouhaný česnek se zázvorem, uzenou papriku, garam masalu, koriandr, kardamom a necháme rozvonět.

Upečenou zeleninu rozmačkáme na kaši. Tuto kaši přemístíme do hrnce, zalijeme vývarem a přidáme ještě skořici, kurkumu, sůl a pepř.


Vše společně vaříme cca 40 minut.

Po 40 minutách vytáhneme bobkový list a nalijeme kokosové mléko. Povaříme cca 5 minut. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Vložíme propláchnutou cizrnu a dochutíme solí a citrónovou šťávou. Povaříme ještě cca 5 minut.

Servírujeme s jasmínovou rýží a ozdobeno koriandrem.

Dobrou chuť