Krémová kukuřičná polévka
Krémové polévky jsou u nás doma TOP, ale ti co mě sledují, tak to moc dobře ví. Krásně zahřejí v chladném počasí, dodají Vám živiny a tak jako každé dobré jídlo, pohladí i chuťové pohárky. Když jsem připravovala tento recept a už jen ladila kombinace a chutě, tak mi moje kamarádka na tuto polévku řekla : Kukuřičná krémová polévka? To jako vážně? A jak to jako chutná? ... :)) Jednoduché odpovědi pak byly: ano a chutná skvěle:). Pokud máte rádi vy nebo vaše děti kukuřici, určitě ji vyzkoušejte. Jen jestli ji budete vařit pro děti, tak samozřejmě vynechte v receptu chilli a cibuli na ozdobu. Věřím, že i bez toho bude výborná. My doma ta pálivá jídla prostě milujeme, ale to jste si mohli všimnout :) Já Vám přeji ať Vám zachutná a stane se další oblíbenou polévkou u Vás doma :)
Počet porcí : 6 porcí
SUROVINY :
- 350 g mražené kukuřice
- 230 g očištěné dýně hokaido
- 70 g mrkve
- 60 g petržele
- 80 g bílé cibule
- 20 g česneku
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 1 ks žluté chilli papričky - můžete vynechat pokud nemáte chilli v oblibě
- 200 g mandlové smetany
- 1,5 čajové lžičky koření "mexická směs" - bobkový list, římský kmín, rozmarýn, oregano, nové koření. česnek, cibule, chilli, rajčata sušená
- 1 - 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Na ozdobu :
- červená cibule nakrájená opravdu velmi na jemno
- Červená paprika nakrájená na malé kostečky
- Petrželová nať / koriandr nasekaný najemno
- Kukuřice opražená na rostlinném oleji
- Dýňový olej
- Červená chilli paprička nakrájená na kostečky
Nejdříve si očistíme a omyjeme veškerou zeleninu. Hrnec dáme na střední plamen, nalijeme olej a vložíme najemno nakrájenou cibulku a chilli papričku, kterou necháme chvíli restovat a poté přikryjeme pokličkou. Mezitím co se cibulka s chilli dusí, si nakrájíme dýni, mrkev a petržel na kostky, česnek na plátky. Po 5 minutách vložíme veškerou nakrájenou zeleninu, orestujeme a necháme společně cca 5 minut dusit pod poklicí.
Poté přisypeme mraženou kukuřici, koření, sůl, pepř a zalijeme zeleninovým vývarem. Necháme vařit do změknutí což trvá cca 30 minut. Poté ponorným mixérem rozmixujeme do hladka, přidáme mandlovou smetanu, citrónovou šťávu a necháme projít varem. V tuto chvíli můžeme doladit chuť solí, pepřem, popřípadě citrónovou šťávou.
K servírování si nachystejte červenou cibuli nakrájenou opravdu na drobno, červenou papriku na opravdu malé kostky, petrželovou nať nebo jestli máte raději koriandr tak ten nasekaný na jemno. V rendlíku si rozehřejte rostlinný olej a na něm opražte do zlatavé barvy posolenou kukuřici. Nyní nalijte do hlubokého talíře polévku, posypte trochou červené cibule, paprikou, natí, opraženou kukuřicí a nakonec zakápněte dýňovým olejem.
Přeji dobrou chuť