Krémová rajčatová polévka s koriandrem

29.08.2022

Všichni kdo mě znáte, tak moc dobře víte, že moje nejoblíbenější kuchyně je indická. Miluji jejich koření, kombinace chutí, konzistence jídel bez použití mouky, čerstvost koriandru, chilli papriček a citrónové či limetkové šťávy. Takže když v kuchyni experimentuji, vždy se to točí kolem koření, které je typické pro tuto zemi. Dostala jsem velké množství cherry rajčat a potřebovala jsem je co nejrychleji zpracovat. A zrovna byl venku pochmurný den, takže se mi v hlavě uvařil nápad na tuto polévku. Je jednoduchá, stačí když budete mít doma indické koření, velké množství rajčat, kešu ořechy a nakonec čerstvý zázvor, koriandr a citrón. No a pak hromadu dalších věcí z receptu :)) ... Dělám si z Vás srandu, je pravdou, že v receptu je za potřebí velké množství surovin, ale většinu mívá člověk doma. Na první pohled se zdá, že vaření indického jídla je složité. Pravdou je, že potřebujete hodně věcí a to bývá příčina toho, že to lidi často hned odradí, ale vaření indického jídla vyžaduje převážně čas. Vše dáte do hrnce a necháte dlooouho vařit na mírném ohni. To je to kouzlo...všechny ty dobroty se spojí a vytvoří tu naprosto úchvatnou a vyváženou kombinaci chutí....Hmmm mňam. Nebojte se vyzkoušet tento recept. V žádném případě to není taková ta typická chuť rajčatové polévky jakou znáte :)

SUROVINY :

  • 1 kg čerstvých rajčat
  • 110 g bílé cibule
  • 130 g mrkve
  • 150 g čerstvé kořenové petržele
  • 140 g kešu ořechů + 300 g vody
  • 20 g česneku
  • 20 g zázvoru
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 1,5 čajové lžičky koření garam masala
  • ½ čajové lžičky římského kmínu
  • 2 ks celé skořice
  • 10 ks nového koření
  • 5 ks bobkového listu
  • 1-2 chilli papričky
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 200 ml sojové smetany
  • 1-2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • 300 ml vody na konec na zředění
Krémová rajčatová polévka
Krémová rajčatová polévka

POSTUP :

Nejprve si očistíme a omyjeme veškerou zeleninu, do vysoké nádoby nasypeme kešu ořechy a zalijeme vodou.

Do rozpáleného hrnce vložíme olej, cibuli nakrájenou na kostky, chilli papričku a společně dusíme pod poklicí cca 10 minut.

Mezitím si nastrouháme na struhadle mrkev a petržel nahrubo a česnek a zázvor najemno. Dále si nachystáme koření. Do sítka vložíme bobkový list a nové koření, abychom to poté nemuseli hledat. Rajčata si nakrájíme na větší kusy.

Krémová rajčatová polévka s koriandrem
Krémová rajčatová polévka s koriandrem

Po uplynutí 10 minut vložíme k cibuli mrkev a petržel. Promícháme, opět přikryjeme pokličkou a necháme dusit cca 10 minut. Poté přidáme zázvor, česnek, necháme rozvonět, přidáme sypké koření a opět necháme rozvonět.

Nasypeme nakrájená rajčata a 0,5 l zeleninového vývaru. Vložíme 2 celé skořice a sítko s bobkovým listem. Za pomoci tyčového mixéru si rozmixujeme kešu ořechy a přilijeme do polévkové směsi. Na mírném ohni vaříme cca 50 minut.

Jakmile jsou propojeny veškeré chutě, vytáhneme sítko a skořici a vše důkladně rozmixujeme tyčovými mixérem. Osolíme, opepříme, přidáme citrónovou šťávu, mletou skořici, sojovou smetanu a můžeme ještě zředit vodou. Necháme prohřát cca 15 minut. V tuto chvíli doladíme chutě. Můžeme třeba i trochu osladit, zdá-li se Vám polévka kyselá.

Hotovou polévku servírujeme s opraženým tofu na malé kostečky, s čerstvou chilli papričkou, nasekaným koriandrem a zbytkem smetany.

Dobrou chuť.