Krémová rajčatová polévka s koriandrem
Všichni kdo mě znáte, tak moc dobře víte, že moje nejoblíbenější kuchyně je indická. Miluji jejich koření, kombinace chutí, konzistence jídel bez použití mouky, čerstvost koriandru, chilli papriček a citrónové či limetkové šťávy. Takže když v kuchyni experimentuji, vždy se to točí kolem koření, které je typické pro tuto zemi. Dostala jsem velké množství cherry rajčat a potřebovala jsem je co nejrychleji zpracovat. A zrovna byl venku pochmurný den, takže se mi v hlavě uvařil nápad na tuto polévku. Je jednoduchá, stačí když budete mít doma indické koření, velké množství rajčat, kešu ořechy a nakonec čerstvý zázvor, koriandr a citrón. No a pak hromadu dalších věcí z receptu :)) ... Dělám si z Vás srandu, je pravdou, že v receptu je za potřebí velké množství surovin, ale většinu mívá člověk doma. Na první pohled se zdá, že vaření indického jídla je složité. Pravdou je, že potřebujete hodně věcí a to bývá příčina toho, že to lidi často hned odradí, ale vaření indického jídla vyžaduje převážně čas. Vše dáte do hrnce a necháte dlooouho vařit na mírném ohni. To je to kouzlo...všechny ty dobroty se spojí a vytvoří tu naprosto úchvatnou a vyváženou kombinaci chutí....Hmmm mňam. Nebojte se vyzkoušet tento recept. V žádném případě to není taková ta typická chuť rajčatové polévky jakou znáte :)
SUROVINY :
- 1 kg čerstvých rajčat
- 110 g bílé cibule
- 130 g mrkve
- 150 g čerstvé kořenové petržele
- 140 g kešu ořechů + 300 g vody
- 20 g česneku
- 20 g zázvoru
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 1,5 čajové lžičky koření garam masala
- ½ čajové lžičky římského kmínu
- 2 ks celé skořice
- 10 ks nového koření
- 5 ks bobkového listu
- 1-2 chilli papričky
- 1 čajová lžička kurkumy
- 200 ml sojové smetany
- 1-2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 300 ml vody na konec na zředění
POSTUP :
Nejprve si očistíme a omyjeme veškerou zeleninu, do vysoké nádoby nasypeme kešu ořechy a zalijeme vodou.
Do rozpáleného hrnce vložíme olej, cibuli nakrájenou na kostky, chilli papričku a společně dusíme pod poklicí cca 10 minut.
Mezitím si nastrouháme na struhadle mrkev a petržel nahrubo a česnek a zázvor najemno. Dále si nachystáme koření. Do sítka vložíme bobkový list a nové koření, abychom to poté nemuseli hledat. Rajčata si nakrájíme na větší kusy.
Po uplynutí 10 minut vložíme k cibuli mrkev a petržel. Promícháme, opět přikryjeme pokličkou a necháme dusit cca 10 minut. Poté přidáme zázvor, česnek, necháme rozvonět, přidáme sypké koření a opět necháme rozvonět.
Nasypeme nakrájená rajčata a 0,5 l zeleninového vývaru. Vložíme 2 celé skořice a sítko s bobkovým listem. Za pomoci tyčového mixéru si rozmixujeme kešu ořechy a přilijeme do polévkové směsi. Na mírném ohni vaříme cca 50 minut.
Jakmile jsou propojeny veškeré chutě, vytáhneme sítko a skořici a vše důkladně rozmixujeme tyčovými mixérem. Osolíme, opepříme, přidáme citrónovou šťávu, mletou skořici, sojovou smetanu a můžeme ještě zředit vodou. Necháme prohřát cca 15 minut. V tuto chvíli doladíme chutě. Můžeme třeba i trochu osladit, zdá-li se Vám polévka kyselá.
Hotovou polévku servírujeme s opraženým tofu na malé kostečky, s čerstvou chilli papričkou, nasekaným koriandrem a zbytkem smetany.
Dobrou chuť.