Kukuřično-mrkvové pesto v bagetě s vegan nudličkami

14.03.2023
Já osobně miluji pesta. Dají se využívat na mnoho způsobů. Na těstoviny, na noky, do salátů, budha bowlů, na slané pečení např. do koláčů, slaných muffinů, ale i do pečiva namísto másla nebo nějakého nezdravého dresinku, který je plný majonézy. Nejenom že si odlehčíte jídlo o pár kalorií, ale také dostanete do těla vlákninu, vitamíny, minerály a zdravé tuky, obsažené právě v pestu. Navíc se dají kombinovat různé druhy zeleniny / natí, ořechů i olejů. Takže možností je mnoho a vy můžete pokaždé vykouzlit jinou večeři, pochoutku pro návštěvu nebo oběd. Spousta z Vás se asi bojí nebo třeba vůbec neví, že se může používat mrkvová nať do jídel. Nemusíte se vůbec bát a můžete ji konzumovat úplně stejně jako petrželovou nať. Jen si vždy vybírejte spíše mladší stonky, ty nejsou nahořklé. Mrkvové pesto má příjemnou výraznou chuť a tu když zkombinujete s arašídy, podtrhnete jemnou hořkost, pažitka pak celé pesto osvěží svojí chutí, vegan čedar vyváženě spojí slanost a hořkost a kukuřice dodá nasládlou jemnost a vše se v celém pestu propojí. Ta chuť je opravdu úžasná a věřím, že jakmile si začnete doma hrát s různými chutěmi a kombinacemi pesta, už nebudete používat dresinky nebo másla. Vaše chuťové pohárky se rozmazlí a vaše tělo vám poté poděkuje. Vyzkoušejte a sami porovnejte.... :)
Kukuřično-mrkvové pesto v bagetě s vegan nudličkami
Kukuřično-mrkvové pesto v bagetě s vegan nudličkami


Počet porcí : 2 porce

SUROVINY :

  • 2 ks vaší oblíbené semínkové bagety
  • 150 g vegan nudliček
  • 1 stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 1 větší mrkev
  • 3 – 4 hrsti polníčku

Pesto:

  • 15 g mrkvové natě
  • 30 g pažitky
  • 90 ml olivového oleje
  • 60 g arašídů
  • 100 g vegan čedaru
  • 1 velký stroužek česneku
  • 45 g sterilované kukuřice / mražené kukuřice
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Plněná bageta s vegan masem
Plněná bageta s vegan masem


POSTUP :

Nejprve si vege nudličky dáme do misky a promícháme je s jedním stroužkem česneku nastrouhaným najemno.

Nyní si uděláme pesto, protože poté už budeme bagetu jen skládat. Do výkonného mixéru vložíme nejprve arašídy, rozmixujeme je na jemno a dáme stranou. Do stejného mixeru vložíme pažitku, petrželovou nať a společně s olivovým olejem mixujeme na kaši. Přidáme česnek, sůl, pepř a ještě jednou rozmixujeme. Do této směsi zamícháme pomleté arašídy, čedar nakrájený na malé kostky a kukuřici. Pokud máte mraženou kukuřici, nechte ji rozmrazit. Pesto je hotové a dáme ho stranou.

Na střední oheň dáme pánev a do ní 1 polévkovou lžíci oleje. Jakmile se olej rozpálí, vložíme do pánvičky vege nudličky a pražíme do zlatavé barvy.

Mezitím si očistíme mrkev a nastrouháme si ji na tenké nudličky. Pokud na to nemáte po ruce škrabku či struhadlo, můžete mrkev nakrájet na tenké nudličky nožem.

Nyní budeme plnit bagetu. Obě dvě bagety si rozpůlíme napůl, pomažeme dno větší vrstvou pesta, na to dáme opražené nudličky, polníček a mrkev na nudličky.

A máte hotovo. Bagetu můžete podávat na večeři, ale klidně i na svačinu či rychlý oběd.

Přeji dobrou chuť