Květákový krém s čočkou a kukuřicí

14.10.2023
Květákový krém s čočkou a kukuřicí. Co dodat? Za mě kombinace tří výborných surovin, které jsou u nás v domácnosti a samozřejmě na jídelním stole často. Květák je méně výrazný a proto se skvěle hodí ke sladké kukuřici. Jejich chutě se nebijí a společně s červenou čočkou dodají polévce příjemnou chuť, jemnou krémovou konzistenci, ale i nádhernou podzimní barvu :)). Použité koření Vás v sychravém počasí příjemně zahřeje a rozproudí Vaše tělo. Například taková kurkuma je označována jako hřejivá bylina, ale má i např. antioxidační, protizánětlivé účinky. Předchází také poškození orgánů, vzniku zánětlivých procesů, harmonizuje hladinu cukru v krvi a má pozitivní dopady na imunitní systém a psychiku. Takže můžeme klidně říct, že tato polévka Vás nejen zahřeje, zasytí, potěší Vaše chuťové pohárky, ale také Vás i léčí :))... jednoduše prospívá i Vašemu tělu.  

SUROVINY :

  • 400 g květáku
  • 110 g mražené kukuřice
  • 130 g červené čočky
  • 100 g cibule
  • 18 g česneku
  • 1,3 l zeleninového vývaru / vody
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 1 ks chilli papričky
  • 250 ml sójové smetany
  • 1 čajová lžička koriandru
  • 1,4 čajové lžičky kurkumy
  • 1,3 čajové lžičky garam masaly
  • 1,5 čajové lžičky římského kmínu
  • 0,5 čajové lžičky uzené papriky
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Na ozdobu :

  • 30 g kukuřice
  • 70 g květáku
  • Čerstvý koriandr / petrželová nať
  • 0,8 čajové lžičky uzené papriky
  • Špetka rostlinného oleje na smažení
  • Chilli olej na ozdobu

POSTUP :

Na střední plamen vložíme hrnec s olejem, nakrájenou cibulí a chilli papričkou na libovolné kousky. Pod poklicí společně pražíme cca 5 minut.

Přidáme veškeré koření a česnek a necháme rozvonět. Poté přidáme kukuřici, květák na menší kousky, červenou čočku, zalijeme vývarem a vaříme cca 30 minut, dokud není vše měkké.

Mezitím si na malém množství oleje opražíme zvlášť syrový květák a zvlášť kukuřici, které potom vyválíme v uzené paprice.

Jakmile je veškerá zelenina v polévce uvařená, rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem, přidáme smetanu a opět našleháme mixérem. Vložíme zpět na plotnu už jen prohřát cca na 2 minutky. Nyní doladíme solí a pepřem.

A můžeme servírovat do hlubokého talíře, ozdobíme opraženou kukuřicí a květákem, čerstvým nasekaným koriandrem a chilli olejem. A já Vám přeji dobrou chuť