Kynuté dýňové lívance s karamelem

07.11.2023
Kynuté lívance v mnoha lidech vyvolávají strach z toho, že se jim nepovedou, že u nich stráví dlouhou dobu v kuchyni a další takto ne moc pozitivní myšlenky. Přitom to tak vůbec nemusí být. Sami se můžete přesvědčit u tohoto receptu, kdy z mála uděláte opravdu hodně. Málo surovin na výrobu a ještě méně na servírování. A proč? Hmm... to pravé kouzlo je v použitých surovinách, které k sobě naprosto ladí, doplňují se navzájem a společně vytvoří jednoduchý, ale funkční tzv. wow efekt, který Vás pohltí. Vaše chuťové pohárky budou tancovat radostí, Vaše mysl se zpomalí a bude si užívat tento okamžik. I samotný postup přípravy těchto kynutých dýňových lívanců je snadný. Vše se smíchá dohromady a dalších 50 minut necháte těsto být ať si dělá co chce :)). U takového receptu si ani netroufnu říkat, že je časově náročný na práci, protože samotná příprava těsta je do pár minut, doba smažení je téměř u každých lívanců stejná. Jediná změna je v kynutí těsta a to si během něho můžete dělat cokoliv jiného... A pokud stále váháte nad tímto receptem, tak mi zkuste věřit, když Vám říkám, že alespoň jednou za rok to za to vážně stojí ;)) 

SUROVINY :

  • 270 g máslové dýně
  • 300 - 340 ml mandlového mléka
  • 90 g ovesných vloček
  • 160 g špaldové celozrnné mouky
  • 2 lžíce čekankového sirupu s karamelem
  • 4 g instantního droždí
  • 70 g rozinek
  • 20 g pomletých lněných semínek
  • Kůra z bio pomeranče
  • Špetka soli
  • ½ lžičky kurkumy

Na ozdobu :

  • Med
  • Pekanové / vlašské ořechy
  • Rostlinný vanilkový jogurt
  • Fíky

POSTUP :

Nejdříve si uděláme pyré. Máslovou dýni oloupeme a očistíme od semínek, nakrájíme na kostky a jemně podlijeme vodou. Dáme vařit do změknutí.

Mezitím si pomeleme ovesné vločky na mouku a vložíme do misky. Přidáme lněná semínka, špaldovou mouku, droždí a promícháme.

Uvařenou dýni si rozmixujeme tyčovým mixérem společně s kurkumou, čekankovým sirupem a trochou mléka.

Dýňovou směs přelijeme do misky, zamícháme a postupně přidáváme zbylé mléko. Vytvoříme hladké těsto bez hrudek a dáme na teplé místo vykynout cca na 50 minut.

Vykynuté lívance smažíme pozvolna na kokosovém oleji.

Naskládáme cca 4-5 lívanečků na sebe, polijeme jogurtem, posypeme nasekanými pekanovými / vlašskými oříšky nebo je můžeme servírovat s medem, čerstvými fíky a jemně zakápnuté medem.

Dobrou chuť