Kynutí šneci s bylinkovým máslem a slaninou
II VEGAN II
Na Velikonoce můžete všude najít různé recepty na nádivky a také různé přípravy pučálky. Recept na super pučálku jsem dávala minulý rok a letos jsem chtěla vložit trochu jiný recept. Recept, který se bude hodit na Velikonoce, ale nebude to jeden z těch, kterých je už všude dost. No a vzhledem k tomu, že na Velikonoce je docela tematická čerstvá kopřiva a medvědí česnek, tak bylo jasno. Navíc jsem dostala super slaninu od DOBRÉ PŘÍRODY, takže se mi vnukl tento nápad na slané kynuté šneky, plněné veganským bylinkovým máslem, vlašskými ořechy a slaninou, která je mimochodem, jako vše od DOBRÉ PŘÍRODY, lahodná a chuťově velmi autentická. A můžu Vám říct, že nic jednoduššího (až na kynuté těsto), jsem už dlouho nedělala. Recept je opravdu snadný, pokud neberete v potaz kynuté těsto, které jsem úmyslně udělala trochu tužší a víc jak z poloviny ze špaldové celozrnné mouky. Špaldová mouka je zde vybrána kvůli složení a tuhosti vůči bylinkovému máslu. To už jen jednoduše necháte změknout a přidáte nasekané bylinky. Nic víc, nic míň. Tento recept je velice chutný a hlavně Vám při pečení krásně rozvoní celý dům :))
SUROVINY :
Na těsto :
- 15 g čerstvého droždí
- 180g - 200 g vlažného sójového mléka
- 200 g špaldové celozrnné mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 40 g rostlinného oleje
- 1 čajová lžička třtinového cukru
- 1 čajová lžička soli
Na dokončení :
- 230 g veganského másla
- 50 g medvědího česneku
- 50 g kopřivy
- 50 g vlašských ořechů
- 2-3 ks balení veganské slaniny od DOBRÉ PŘÍRODY
- 1 čajová lžička uzené soli
Na potření :
- Olej
- Voda
- Bramborový škrob

POSTUP:
Do výkonného mixéru si vložíme všechny sypké ingredience, poté rozdrobíme droždí, přidáme olej, vlažné mléko a zpracujeme vláčné těsto. Kdyby bylo moc husté, přidejte mléko, každá mouka saje jinak.
Vypracované těsto vložíme do misky vytřené olejem a necháme na teplém místě kynout cca 1 hodinu.
Mezitím si nachystáme bylinkové máslo. Máslo necháme změknout. Kopřivy si spaříme horkou vodou a poté je vložíme do studené vody. Vymačkáme je a necháme okapat na utěrce. To stejné uděláme i s medvědím česnekem. Můžete ho vložit do té stejné vody.
Kopřivu a medvědí česnek nasekáme najemno, přidáme je do změknutého másla, osolíme uzenou solí a vše spojíme.
Vykynuté těsto si rozválíme, potřeme bylinkovým máslem, posypeme najemno nasekanými vlašskými ořechy, poklademe veganskou slaninu a zatočíme.
Nachystáme si plech vystlaný pečicím papírem a za pomoci zubní nitě krájíme šneky cca 3-4 cm vysoké. Takto nakrájené šneky naskládáme do plechu, přikryjeme a necháme kynout dalších cca 30 minut.
Předehřejeme si troubu na 165°C. V misce si smícháme vodu, olej a škrob. Šneky potřeme touto směsí a vložíme do trouby. Pečeme cca 40 - 50 minut. Záleží na Vaší troubě.
Poté šneky vytáhneme, necháme zchladnout a já Vám přeji dobrou chuť.