Lehce pikantní salát s quinoou
Zeleninové saláty jsou skvělým jídlem převážně v letním období nebo při redukci tělesné hmotnosti. Já osobně jím zeleninové saláty celoročně a téměř pět dní v týdnu. Co je ale velice důležité a neměli byste na to zapomínat, je, že každý salát má z výživového hlediska obsahovat nejen zdroj zdravých tuků, ale také zdroj bílkovin. Mezi zdravé tuky samozřejmě patří za studena lisované oleje, kvalitní ořechy a některé další potraviny (kokos, avokádo ...). Mezi bílkoviny patří, mimo všechny druhy luštěnin, sójové produkty (tofu, tempeh...), robi a seitan, ale také zmiňovaná quinoa. Ta osahuje totiž velice zajímavé množství bílkovin. Zhruba 14 g bílkovin na 100 g jejího množství. A to není jediná zajímavost o této poměrně nenápadné potravině. Quinoa obsahuje velké množství živin, vitamínů atd... Například má vysoký podíl vitamínů A, E, B1, B2, B9, hořčíku, železa, zinku, fosforu, vápníku a také omega 3 mastné kyseliny. Zajímavé je i to, že quinoa neobsahuje lepek, takže si ji mohou dopřát i celiaci. Je ideální také pro diabetiky, upravuje totiž hladinu cukru v krvi. Má také nízký glykemický index, proto zasytí na dlouhou dobu. Důležitá je její samotná příprava. Vždy se musí před samotným vařením několikrát propláchnout. Já osobně ji připravuji tak, že ji zaleju teplejší vodou, nechám ji odstát cca 5 minut a poté ji několikrát (cca 3-4 x) properu. Podobně jako rýži. Poté ji už můžete vařit klasicky dle návodu. Quinoa se dá využít v kuchyni na mnoho způsobů. Jedním z nich je ji přidat do zeleninových salátů nebo ji nahradit namísto rýže jako přílohu či tzv. rizoto. Tak vyzkoušejte tento skvělý zeleninový salát a poté můžete začít experimentovat s touto zajímavou surovinou :))
Počet porcí : 2 porce
SUROVINY :
- 150 g uvařeného mixu quinoy (bílé a černé)
- 60 g slunečnicových semínek
- 120 g římského salátu
- 150 g rajčete
- 200 g okurky
- 100 g ředkviček
- Pažitka
Zálivka :
- 35 g chilli oleje
- 7 g česneku
- 30 g citrónové šťávy
- 10 g lněného oleje
- 1/2 polévkové lžíce čekankového sirupu
- Červený pepř
- Sůl dle chuti
POSTUP :
Pokud nemáte v zásobě uvařenou quinou, musíte si ji jako první uvařit dle návodu.
Dalším krokem bude zálivka. Do misky vložíme najemno nastrouhaný česnek, přidáme zbytek surovin a důkladně promícháme. Hotovou zálivku vložíme do lednice.
Slunečnicová semínka si opražíme na sucho na pánvičce do zezlátnutí a dáme stranou vychladnout.
Veškerou zeleninu důkladně umyjeme, nakrájíme na kostky a vložíme do misky. Jedinou ředkvičku si nakrájíme na půl kolečka pro vizuální efekt a dáme ji stranou. K nakrájené zelenině přidáme uvařenou a vychladlou quinou, zalijeme zálivkou a rozdělíme na talíř. Ozdobíme ředkvičkou, posypeme slunečnicovými semínky a nasekanou pažitkou na jemno.
A já Vám přeji dobrou chuť