Lehký zelený jarní salát

02.04.2023
Milujete bramborové saláty, ale majonéza Vás po zimě moc neláká nebo si hlídáte štíhlou linii? V tom případě je tento recept pro Vás ten pravý. Není totiž nad to dát si na jaře osvěžující bramborový salát, který Vás svojí lehkou chutí spíše nakopne, než majonézový salát, po kterém se cítíte těžcí a unavení. U nás doma je takovým milovníkem bramborových salátů spíše můj partner, já dávám přednost lehkosti, čerstvosti. No a tak v podstatě vznikl tento recept. Kombinací nás dvou. Má lehkou kyselkavou chuť, která je obohacena o kombinaci chutí čerstvých bylinek jako je medvědí česnek a petrželová nať , lehce opražené brokolice, která v salátu sem tam jemně křupe a to vše se spojuje se sladkou kukuřicí. Hmm .... mňam. K tomu si už jen představte čerstvě upečenou veganskou sekanou, karbanátky nebo veganský řízek...

Počet porcí: 4 porce

SUROVINY :

  • 700 g brambor na salát
  • 200 g brokolice
  • 140 g sterilované kukuřice
  • 30 g petrželové nati kudrnky
  • 30 g medvědího česneku
  • 8 g česneku
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • Zálivka:
  • 5 – 6 polévkových lžic citrónové šťávy
  • 1,5 polévkové lžíce medu
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce šťávy z kukuřice
  • 3 čajové lžičky hrubozrnné hořčice
  • 1 čajová lžička soli
  • Pepř dle chuti



POSTUP :

Den dopředu si v osolené vodě uvaříme brambory ve slupce a druhý den je vytáhneme vychlazené z lednice.

V mixéru nasekáme na jemno brokolici, rozpálíme si pánev s olejem a brokolici do ní vsypeme. Osolíme a za stálého míchání smažíme cca 5 minut. Brokolice nesmí zhnědnout, jen jemně zkřehnout. Jakmile je brokolice opražená, odstavíme z plotny a přidáme na jemno nastrouhaný česnek. Zamícháme a dáme stranou vychladnout.

V menší misce si smícháme všechny suroviny na zálivku. Vyšleháme metličkou, ochutnáme a popřípadě doladíme solí, pepřem nebo citrónovou šťávou.

Brambory oloupeme a nakrájíme je na cca 3 cm kousky a vložíme do velké mísy. Nasekáme na jemno petrželovou nať, medvědí česnek a vložíme do mísy k bramborám. Přisypeme kukuřici, vychladlou brokolici, zalijeme připravenou zálivkou a opatrně promícháme. Doladíme solí, citrónem a vložíme do lednice cca na 30 minut odležet.

Po 30 minutách rozdělíme na talíře a podáváme s vegan karbanátky, vegan sekanou, obalovaným tofu atd.

Přeji dobrou chuť