Letní salát s broskvovou zálivkou a sýrem feta

22.08.2024
Tak tento salát prostě chcete.... neodolatelná kombinace chutí čerstvé a vláčné zeleniny spojené s kvalitním olivovým olejem a křupavými krutony. K tomu přidejte slaný feta sýr (pokud chcete můžete použít i jiný sýr připomínající strukturou a slaností fetu), čerstvou bazalku a neodolatelnou broskvovou zálivku, kde se pojí chutě sladké broskve s jemně kyselkavým tónem. Jen si to zkuste představit.... Tak krásná kombinace chutí v ústech...všechny tyto chutě, které jsem vyjmenovala se v ústech při každém soustu pomalu spojí a zahrají Vám nádherný orchestr. Tak moc je tento salát skvělý. V letním období Vás ochladí, zasytí, nádherně navodí letní atmosféru díky všem použitým surovinám a ještě potěší Vaše chuťové pohárky, mysl i ducha. Nechala jsem se trochu unést, ale jakmile vyzkoušíte tuto broskvovou zálivku s dalšími uvedenými surovinami, sami zjistíte o čem vlastně mluvím :))

Počet porcí : 2 porce

SUROVINY :

Na salát :

80 g okurky

60 g cukety

300 g mixu rajčat

80 g šalotky

Krutony z 1 ks ciabatty

200 g sýru feta

1 hrst bazalky

2 hrsti mixu salátů (Baby Leaf: rukola, špenát, salát červený …)

Čerstvě namletý pepř dle chuti

Sůl dle chuti

Olivový olej

Broskvová zálivka :

1 ks broskve

1 polévková lžíce oleje

1 čajová lžička cukru

1 polévková lžíce medu

7- 9 g vinného octa

35 g vody

8 g makového oleje

4 g medové hořčice

Sůl dle chuti

POSTUP :

V první řadě si uděláme zálivku. Broskev nakrájíme na měsíčky a na 1 polévkové lžící oleje ji smažíme do zlatavé barvy. Přidáme 1 čajovou lžičku cukru, tu necháme rozpustit a poté zalijeme vodou tak, aby byla broskev ponořena, a necháme projít varem. Hotovou a měkkou broskev slijeme a necháme vychladnout.

Poté sloupneme slupku, vložíme do vysoké nádoby, přidáme zbytek ingrediencí na zálivku a tyčovým mixérem vyšleháme do pěny. Doladíme chuť solí, medem a octem. Výsledná chuť má být příjemně sladkokyselá.

Starou ciabattu si natrháme na libovolné kousky, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 200°C do zlatavé barvy.

Nyní se vrhneme na salát. Veškerou zeleninu umyjeme. Velká rajčata nakrájíme na půlkolečka, cherry rajčata rozkrojíme jen napůl. Okurky nakrájíme na kolečka a cuketu nakrájíme na půlkolečka. Šalotku nakrájíme na tenké nudličky a feta sýr si rozdrobíme.

No a můžeme servírovat. Naskládáme dle své libosti zeleninu na talíř, posypeme rozdrobenou fetou a šalotkou, posypeme krutony a nasekanou bazalkou. Jemně osolíme, opepříme, lehce pokapejme olivovým olejem a sytě zalijeme broskvovou zálivkou. No a já Vám přeji dobrou chuť