Makové knedlíčky z tofu s jahodovou omáčkou

28.06.2022

Tato dobrota je pro milovníky sladkých obědů, máku nebo jahod. Já osobně moc sladké obědy nemusím, ale tuto naprosto lahodnou záležitost si jednou za čas udělat musím. Mák doma milujeme, takže diskutovat o makových knedlíčcích je úplně zbytečné. Navíc jsou tyto knedlíčky udělané z tofu, takže nemusíte řešit bílkoviny. A když k tomu přidáte našlehanou jahodovo - smetanovou omáčku, která je doladěna vanilkou a kardamomem, Vaše chuťové pohárky začnou tančit nad touto skvěle vyváženou kombinací chutí. Recept ani není moc náročný, takže ho určitě vyzkoušejte, stojí to 100% za to.  

Makové knedlíčky z tofu s jahodovou omáčkou
Makové knedlíčky z tofu s jahodovou omáčkou

Počet porcí : 3 porce

SUROVINY :

Knedlíčky :

  • 220 g bílého tofu
  • 95 g polohrubé mouky
  • 50 g mletého máku
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje bez parfemace
  • Kůra z 1 citrónu
  • Šťáva z 1/2 citrónu
  • 2 polévkové lžíce medu

Jahodová omáčka :

  • 380 g čerstvých jahod
  • 80 ml prosecca
  • 200 ml mandlové smetany
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky kardamomu

Na ozdobu :

  • Opražená semínka černuchy
  • Máta

POSTUP :

Na mírný plamen dáme velký hrnec s vodou, ve kterém budeme vařit knedlíčky.

Mezitím, než voda začne vřít, si uděláme tofu knedlíčky.

Do mixéru vložíme bílé tofu, citrónovou šťávu a kůru, med, kokosový olej a mixujeme. Poté přesuneme do misky a přidáme mák. Důkladně promícháme a postupně přisypeme polohrubou mouku a po přisypání dále vždy důkladně promícháme. Těsto dáme stranou a připravíme si jahodovou omáčku.

Do rendlíku si nakrájíme omyté jahody, nalijeme prosecco a dáme vařit na cca 15 -20 minut. Poté přidáme med a rozmixujeme tyčovým mixérem. Postupně přidáme zhruba 180 ml mandlové smetany a rozmixujeme. Zbytek smetany si necháme na ozdobu. Rendlík zděláme z ohně a dochutíme kardamomem a vanilkovým extraktem.

Z těsta na knedlíčky si vytvoříme zhruba stejné kuličky o průměru 3,5 - 4 cm. Knedlíčky vložíme do vroucí vody. Jakmile vyplavou na povrch, vaříme ještě 2 - 4 minuty. Poté je vyndáme do sítka, aby odkapala přebytečná voda. Takto to opakujeme dokud nemáme uvařeny všechny knedlíčky.

Nyní můžeme servírovat. Do hlubokého talíře nalijeme jahodovou omáčku, ozdobíme zbylou smetanou, poklademe knedlíčky a posypeme opraženou černuchou a čerstvou mátou.

Přeji dobrou chuť