Makové raw kuličky
Já opravdu miluji raw dezerty. Jejich příprava je tak neuvěřitelně snadná a rychlá. Navíc většinou obsahují přirozeně se vyskytující cukry a můžete u nich kouzlit s kombinacemi surovin. Pokaždé získáte jiné chutě. Takže pokud jste milovníci máku, vyzkoušejte tento recept. A pokud jste hodně kreativní člověk, tak nemusíte dělat pouze kuličky, ale i jiné tvary za pomoci silikonových formiček. Jednoduše naplníte směs do silikonové formičky, vložíte na chvíli do mrazáku a tadááá... máte hotovo. Je pravdou, že raw cukroví nevydrží moc dlouho. Záleží na tom, zda přidáváte nějakou tekutinu do směsi, např. vodu, šťávu z ovoce... Proto si vždy udělejte takové množství, které jste schopni sníst.... I když u nás doma to skladování moc dlouho netrvá :)).
Počet porcí : cca 15 - 18 kuliček
SUROVINY :
- 110 g sušených švestek
- 100 g neloupaných mandlí
- 50 g mletého máku
- 40 g sušených meruněk naložených ve slivovici
- 1/4 čajové lžičky mletého badyánu
- 1 polévková lžíce čekankového sirupu
- 1/2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- Špetka muškátového oříšku
- Špetka soli
Na obalení :
- Mák modrý v celku
POSTUP :
Do výkonného mixéru vložíme mandle a pomeleme je najemno. K nim přidáme švestky, citrónovou šťávu, čekankový sirup, koření, sůl, mletý mák a mixujeme do vytvoření kompaktního těsta. Poté přesuneme do misky a dále přidáme meruňky naložené ve slivovici, které jsou nakrájené nadrobno. Zapracujeme nejlépe rukama a poté vytváříme kuličky, které obalujeme v celém modrém máku.
Pokud nemáte sušené meruňky naložené ve slivovici, nahraďte jiným ovocem naloženým ve stejném alkoholu nebo nedávejte žádné ovoce, obzvlášť pokud jste abstinenti či máte doma děti.
Uchovávejte v lednici po dobu cca 1 týdne.
Přeji dobrou chuť