Makový raw koláč
Já si nemohu pomoci, ale pro mě k Velikonocím neodmyslitelně patří mák. A takový makový koláč je naprosto lahodnou dobrotou jak na snídani, tak i po obědě ke kávě. A pokud mě sledujete delší dobu, určitě víte, že miluji co nejpřirozenější a nejčerstvější potraviny. Tím pádem je pro nás u koláčů volba jasná a my si doma nejraději připravíme raw makový koláč. Koláč, který je sice více kalorický, protože obsahuje velké množství ořechů a hlavně máku, ale je zdravější. A pokud jste milovníci máku, tak sami uznáte, že ta nejlepší kombinace s ním je s mandlemi a povidly. Jen si to zkuste představit. Korpus je příjemně sladký, jemný, lehce nakyslý po rozinkách, ale hlavně plný mandlové chuti. A tato dobrota se poté spojí s povidlovo - makovou náplní, která je ochucena citrónovou šťávou a kardamomem. Celá chuť makového raw koláče je nádherně vyvážená, sladko kyselkavá. Věřte, že tento dezert nepotěší jenom Vaše chuťové pohárky, ale i všechny, kteří ho ochutnají :))
SUROVINY :
Korpus :
- 200 g neloupaných mandlí
- 150 g datlové pasty
- 70 g rozinek
- 70 g ovesných vloček
- 2,5 polévkové lžíce citrónové šťávy
- Špetka soli
Náplň :
- 200 g mletého máku
- 240 g povidel
- 120 g kešu ořechů
- 1 – 1,5 čajové lžičky kardamomu
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy
- 1 polévková lžíce medu
- Špetka soli
Na ozdobu :
- Hrst pomletých naloupaných mandlí
- Hrst sušených nasekaných švestek
- Mandlové lupínky
- Jedlé květy
POSTUP :
Nejprve si namočíme mandle do vody, kterou vždy po cca hodině slijeme. Mandle by měly být namočené cca 8 hodin, ale v našem případě postačí 4 hodiny. Poté si namočíme i kešu ořechy, ty nám stačí namáčet 2 hodiny a vyměnit vodu po hodině.
Vezmeme si výkonný mixér a rozmixujeme v něm jako první ovesné vločky na tzv. hrubou mouku. Dáme stranou a ve stejném mixéru rozmixujeme opláchnuté mandle, rozinky a sůl opět do tzv. hrubé mouky. Poté k nim přidáme citrónovou šťávu, datlovou pastu, opět promícháme, aby se vše spojilo a jako poslední přidáme vločky. Pokud tuto konzistenci Váš mixér nezvládá, nevadí. Celou směs přendejte do misky a za pomoci rukou vše spojte.
Hotový korpus vložíme do koláčové formy vystlané papírem a navlhčenýma rukama těsto rozprostřeme.
Ve stejném mixéru rozmixujeme kešu ořechy. Poté přidáme mák, povidla, kardamom, sůl, med, citrónovou šťávu a vše rozmixujeme na hladkou směs. Opět, pokud by Váš mixér toto nezvládl, rozmixujte kešu ořechy a zbytek surovin zpracujte v míse.
Makovou náplň vložíme na korpus a pomocí stěrky uhladíme.
Dáme do lednice minimálně na 1 hodinu a poté už jen ozdobíme a můžeme servírovat.
Tento koláč, vzhledem k tomu, že jsou ořechy mokré, vydrží v lednici maximálně 4 dny.
Přeji dobrou chuť