Malinové cukroví z filo těsta
Milovníci svěžích, neotřelých chutí by se u tohoto receptu měli zastavit. Představte si na jazyku tu příjemnou sladkou chuť raw marcipánu, plnou chuť vanilky, která je zkombinovaná s jemnou kyselkavou chutí lyofilizovaných malin a to vše v nádherně křupavém těstíčku. Celá tato svěží kompozice chutí se Vám spojí v ústech. A pokud máte rádi i výraznější chutě jako je káva a čokoláda, tak se koukněte dál, protože jsem Vám už z tohoto těsta představila jeden druh vánočního cukroví. Máte-li rádi baklavu, sladkosti na řecký, turecký či tuniský způsob, měli byste tyto zákusky určitě vyzkoušet, upéct a dát ochutnat Vaší rodině i kamarádům. Navíc se dá se zákusky z filo těsta kouzlit a můžete povolit uzdu Vaší fantazii. Naplnit se dají jakýmikoliv ořechy, sušenými kousky ovoce i dalšími zajímavými dobrotami. Takže můžete mít doma velké množství druhů originálního vánočního cukroví.
SUROVINY :
- 4 ks filo těsta
- 50 g loupaných mandlí
- 1/2 polévkové lžíce čekankového sirupu
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- Špetka soli
- 20 g medu / čekankového sirupu
- 6 – 10 g lyofilizovaných malin
- 8 g citrónové šťávy
- 30 g veganského másla
- 25 g medu / čekankového sirupu
Na ozdobu :
- Nasekané pistácie
POSTUP :
Nejprve si připravíme směs. Mandle rozmixujeme na hladko, přidáme med, čekankový sirup, vanilku, sůl, citrónovou šťávu, prášek z lyofilizovaných malin a vše spojíme v hladké těsto. Troubu si rozehřejeme na 170°C, vezmeme si plech s formami na muffiny / nebo přímo plech na muffiny. V hrnku rozpustíme med a máslo. Vezmeme si 4 kusy filo těsta a rozpůlíme je na půl. Každé těsto potřeme rozpuštěným máslem, a až na poslední vložíme malinovou směs a rovnoměrně ji rozprostřeme po celé ploše. Takto připravené těsto pečlivě a pevně srolujeme do rolády a poté krájíme zhruba na 2 cm kousky. Každý tento kousek vložíme do formy, pokapeme rozpuštěným máslem a pečeme v troubě cca 15 – 20 minut. Hotové kousky posypeme nasekanými pistáciemi a necháme je zchladnout. Uchováváme v uzavíratelné krabičce a já Vám přeji dobrou chuť