Masala muffiny s quinou

04.12.2021

Masala muffiny pojí skvělá kombinace indického koření, zeleniny a quinoi. Jsou plné bílkovin, minerálních látek a komplexních sacharidů. A to vše díky skvělé superpotravině quinoi. Tyto muffiny lze podávat k večeři, snídani i jako vydatnější svačinu. Doporučuji je pro všechny milovníky indických chutí.

Počet porcí 12 ks

SUROVINY :


  • 140 g quinou
  • 70 g žitné mouky
  • 50 g mražené kukuřice
  • 50 g mraženého hrášku
  • 70 g mrkve
  • 100 ml řepkového oleje
  • 120 g sýra gouda
  • 2 ks vajec
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 1 ks chilli papričky
  • 2 lžičky tandoori masala
  • 2 lžičky vegetable masala
  • 9 g kypřicího prášku
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • pepř
  • sůl

POSTUP :

Quinou si dáme vařit podle návodu se solí.

Mrkev očistíme a nakrájíme na 4 větší kousky a společně s další zeleninou dáme napařit do hrnce, aby nám na povrchu změkla. Poté dáme vychladit.

Rozehřejeme si troubu na 180°C.

Sýr a vychladlou mrkev nakrájíme na malé kostečky.

Smícháme všechny sypké suroviny ( mouka, koření, prášek do pečiva ).V jiné míse si vyšleháme vajíčka s olejem, přidáme sůl, pepř, česnek, hořčici, chilli papričku, mléko a vše vyšleháme ještě jednou.

Do mísy s vyšlehaným vajíčkem přidáme quinou, sýr a veškerou zeleninu.

Postupně přidáváme suchou část.

Těsto necháme odpočinout na pár minut.

Naplníme formu na muffiny a pečeme na 180°C cca 25 minut.

Dobrou chuť


Jak uvařit quinou:

Quinoa může být bílá, červená i černá, ale na způsobu její přípravy se nic nemění.

Před vařením je vhodné quinou namočit do studené vody cca na 5 - 10 minut.

Zrníčka quinoy mírně nabobtnají, zbaví se látek, které by mohly zatížit zažívání a případnou hořkost. Poté vodu slijeme a já osobně tedy ještě quinou několikrát propláchnu.

Předem namočenou a propláchnutou quinou vaříme ve vodě v poměru 1 díl quinoy a 2 díly osolené vody ( lepší variantou je však zeleninový vývar) přibližně 15 minut, do změknutí, či vyvaření veškeré vody.