Masala muffiny s quinou
Masala muffiny pojí skvělá kombinace indického koření, zeleniny a quinoi. Jsou plné bílkovin, minerálních látek a komplexních sacharidů. A to vše díky skvělé superpotravině quinoi. Tyto muffiny lze podávat k večeři, snídani i jako vydatnější svačinu. Doporučuji je pro všechny milovníky indických chutí.
Počet porcí 12 ks
SUROVINY :
- 140 g quinou
- 70 g žitné mouky
- 50 g mražené kukuřice
- 50 g mraženého hrášku
- 70 g mrkve
- 100 ml řepkového oleje
- 120 g sýra gouda
- 2 ks vajec
- 100 ml rostlinného mléka
- 1 ks chilli papričky
- 2 lžičky tandoori masala
- 2 lžičky vegetable masala
- 9 g kypřicího prášku
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky dijonské hořčice
- pepř
- sůl
POSTUP :
Quinou si dáme vařit podle návodu se solí.
Mrkev očistíme a nakrájíme na 4 větší kousky a společně s další zeleninou dáme napařit do hrnce, aby nám na povrchu změkla. Poté dáme vychladit.
Rozehřejeme si troubu na 180°C.
Sýr a vychladlou mrkev nakrájíme na malé kostečky.
Smícháme všechny sypké suroviny ( mouka, koření, prášek do pečiva ).V jiné míse si vyšleháme vajíčka s olejem, přidáme sůl, pepř, česnek, hořčici, chilli papričku, mléko a vše vyšleháme ještě jednou.
Do mísy s vyšlehaným vajíčkem přidáme quinou, sýr a veškerou zeleninu.
Postupně přidáváme suchou část.
Těsto necháme odpočinout na pár minut.
Naplníme formu na muffiny a pečeme na 180°C cca 25 minut.
Dobrou chuť
Jak uvařit quinou:
Quinoa může být bílá, červená i černá, ale na způsobu její přípravy se nic nemění.
Před vařením je vhodné quinou namočit do studené vody cca na 5 - 10 minut.
Zrníčka quinoy mírně nabobtnají, zbaví se látek, které by mohly zatížit zažívání a případnou hořkost. Poté vodu slijeme a já osobně tedy ještě quinou několikrát propláchnu.
Předem namočenou a propláchnutou quinou vaříme ve vodě v poměru 1 díl quinoy a 2 díly osolené vody ( lepší variantou je však zeleninový vývar) přibližně 15 minut, do změknutí, či vyvaření veškeré vody.