Meruňková buchta s mandlemi a citrónem

19.07.2021

Hmmm... zbožňuji meruňky v buchtě. Jako malá jsem je nemusela, protože jsme měli velký meruňkový strom na zahradě, takže meruňky byly pořád a ve všem. Teď jako dospělá se těším na první úrodu meruněk, abych si mohla upéct tuto odlechčenou verzi klasické bublaniny od babičky. Recept je jednoduchý, rychlý a zvládnou ho i malý pomocníci. :) A aby byla zajímavá, je kombinovaná s mandlovými plátky a čerstvými mátovými květy. Mňam :)

SUROVINY :

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce kokosového cukru
  • 2 ks vajec
  • 7 ks čerstvých meruněk
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • ½ hrnku mandlového mléka
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • Špetku soli
  • Šťávu z citrónu ( já jsem dala z poloviny malého, pro děti dejte raději méně )
  • Kůru z poloviny citrónu
  • Dlaň mátových květů ( pokud nemáte nevadí )
  • Mandlové plátky na posypání

POSTUP :

Rozehřejeme si troubu na 170°C a vymažeme plech. Já jsem použila keramickou nádobu.

Meruňky omyjeme a nakrájíme buď na poloviny, nebo na silnější proužky.

Olej, cukr a žloutky vyšleháme do pěny. V míse si smícháme mouku a kypřicí prášek.

S bílků a soli vyšleháme pevný sníh.

Do vyšlehané pěny přidáme nastrouhanou kůru z citrónu i šťávu. Přidáme mátové květy a zamícháme. Teď budeme pracovat rychle.

Do pěny přisypeme mouku a společně s mlékem vytvoříme kompaktní těsto bez hrudek. Přidáme sníh (s ním zacházejte opatrně) a hotové těsto nalijeme na plech. Naskládáme meruňky, posypeme mandlemi a kokosovým cukrem. Dáme péct na 35 -40 minut.

Kontrolujeme špejlí. Vzhledem k tomu, že jsem použila keramickou nádobu, pečení se mi jemně protáhlo. Proto si dávejte pozor, ať buchtu nevysušíte.

Dobrou chuť