Meruňková buchta s mandlemi a citrónem
Hmmm... zbožňuji meruňky v buchtě. Jako malá jsem je nemusela, protože jsme měli velký meruňkový strom na zahradě, takže meruňky byly pořád a ve všem. Teď jako dospělá se těším na první úrodu meruněk, abych si mohla upéct tuto odlechčenou verzi klasické bublaniny od babičky. Recept je jednoduchý, rychlý a zvládnou ho i malý pomocníci. :) A aby byla zajímavá, je kombinovaná s mandlovými plátky a čerstvými mátovými květy. Mňam :)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 3 lžíce kokosového cukru
- 2 ks vajec
- 7 ks čerstvých meruněk
- 1 hrnek polohrubé mouky
- ½ hrnku mandlového mléka
- 2 lžičky kypřicího prášku
- Špetku soli
- Šťávu z citrónu ( já jsem dala z poloviny malého, pro děti dejte raději méně )
- Kůru z poloviny citrónu
- Dlaň mátových květů ( pokud nemáte nevadí )
- Mandlové plátky na posypání
POSTUP :
Rozehřejeme si troubu na 170°C a vymažeme plech. Já jsem použila keramickou nádobu.
Meruňky omyjeme a nakrájíme buď na poloviny, nebo na silnější proužky.
Olej, cukr a žloutky vyšleháme do pěny. V míse si smícháme mouku a kypřicí prášek.
S bílků a soli vyšleháme pevný sníh.
Do vyšlehané pěny přidáme nastrouhanou kůru z citrónu i šťávu. Přidáme mátové květy a zamícháme. Teď budeme pracovat rychle.
Do pěny přisypeme mouku a společně s mlékem vytvoříme kompaktní těsto bez hrudek. Přidáme sníh (s ním zacházejte opatrně) a hotové těsto nalijeme na plech. Naskládáme meruňky, posypeme mandlemi a kokosovým cukrem. Dáme péct na 35 -40 minut.
Kontrolujeme špejlí. Vzhledem k tomu, že jsem použila keramickou nádobu, pečení se mi jemně protáhlo. Proto si dávejte pozor, ať buchtu nevysušíte.
Dobrou chuť