Mexický sendvič s volským okem a avokádem

29.08.2023
Sendvič v bulce nebo v bagetě ve mě evokuje pohodové street food. Takové to jídlo, které Vás plně zasytí, pohladí Vaše chuťové pohárky a můžete si ho dát o polední pauze na lavičce obklopeni slunečními paprsky. Naprosto pohodové, letní, ale klidně i podzimní jídlo, které Vám udělá radost. Vám nebo i Vašim blízkým. Jednoduše no stres ...Co mě opravdu baví na tomto sendviči je to, že je to přesně takové jídlo, které je něco mezi snídaňovým sendvičem z toustového chleba a mezi velkým nadupaným hamburgerem. . A samozřejmě ze všeho nejvíce mě baví ta kombinace chutí v tomto Mexickém sendviči. Jen si to pojďte zkusit představit se mnou. Krémové bílé fazole obohacené avokádovým olejem a citrónovou šťávou, s propečeným a křupavým volským okem, farmářským sýrem, čerstvým avokádem a s čerstvou zeleninou a to vše spojené s mexickou rajčatovou salsou s chilli papričkou. No není to fantastické? :))

Počet porcí : 4 porce

SUROVINY :

  • 4 ks bulky / bagety
  • 1 ks velkého avokáda
  • 1/2 ks limetky
  • 4 ks domácích vajíček
  • 4 - 8 listů ledového salátu
  • 1 ks menší červené cibule
  • 2 ks velkých rajčat
  • 4 ks silnějších plátků farmářského sýra
  • Čerstvý koriandr
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Pikantní omáčka :

  • 20 g vegan majonézy
  • 60 g mexické rajčatové salsy
  • 1 – 2 ks chilli papričky

Fazolová část :

  • 240 g sterilovaných bílých velkých fazolí
  • 70 g klasické žluté cibule
  • 25 g avokádového oleje
  • 1/2 ks limetky
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje

Pikantní mexický sendvič
Pikantní mexický sendvič

POSTUP :

Nejprve si přichystáme pikantní omáčku a to tak, že smícháme v misce vegan majonézu s mexickou salsou. Pokud není pikantní, můžeme do ní přidat najemno nasekanou chilli papričku. Omáčku dáme do lednice.

Nyní si uděláme fazolovou část. Žlutou cibuli nakrájíme najemno a na oleji si na nízkém plameni pražíme cibulku do zezlátnutí. Nyní přidáme propláchnuté fazole, osolíme, opepříme a pražíme společně cca 5 minut. Jakmile se fazole začnou rozpadat a přichytávat na dno hrnce, vypneme sporák a za pomoci vařečky rozmačkáme zbytek fazolí. Pokud sem tam nějaká fazole zůstane v celku, nevadí. Dáme stranou vychladnout. Jakmile fazole vychladnou, přidáme avokádový olej, limetku a zamícháme. Opět dáme stranou.

V tuto chvíli si uděláme volské oka a to tak, jak je máte rádi. Já je propékám až do křupavých okrajů. Dáme je opět stranou.

Už se blížíme ke konci. Nakrájíme si rajčata na silnější kolečka, červenou cibuli také, avokádo na silné plátky a ihned pokapeme limetkou.  

Sýr si nakrájíme také na silnější plátky. Bagetu rozpůlíme a vydlabeme vnitřek, aby se nám tam toho více vešlo.

Nyní jdeme skládat sendvič. Na dno bagety vložíme fazolovou část, ledový salát, volské oko, sýr, avokádo, rajče, cibuli, koriandr a vrchní část bagety pomažeme pikantní omáčkou. Takto zopakujeme postup ještě 3x a můžeme servírovat. No a já Vám přeji dobrou chuť.