Mexický veganský burger

05.08.2023
Na mém blogu můžete najít už jeden recept na veganský burger, který je opravdu dlouhý a nebudu Vám lhát, je opravdu náročnější na přípravu. No, ale protože opravdu miluji svého partnera a on zase miluje street food, převážně burgery, vymazlila jsem další recept na veganský burger. Tento recept už není tak náročný a troufnu si říct, že je i snadný a rychlý na přípravu. Stačí jen nasekat, rozmixovat, rozmačkat, nakrájet, smíchat a seskládat. To zní fajn ne? A hlavně je tento recept pro lidi, kteří mají rádi zajímavá a chutná jídla. Jen si to zkuste představit. V nadýchané, na povrchu křupavé bulce se schovává téměř identická rostlinná, chuťově vyvážená varianta mletého masa, které se snoubí se svěží avokádovo limetkovou salsou, s chilli majonézou a veškeré tyto chutě podtrhne jemně nahořklá rukola. Jakmile okusíte, Vaše chuťové pohárky se ocitnou na horské dráze chutí.
Mexický veganský burger
Mexický veganský burger

Počet porcí : 4 porce

SUROVINY :

  • 4 ks hamburgerových bulek

Avokádový základ :

  • 2 ks avokáda
  • 50 g červené cibule
  • 150 g rajčete
  • 6 – 8 g čerstvého koriandru
  • 1 ks červené chilli papričky
  • 1 ks limetky
  • 2 – 3 čajové lžičky avokádového oleje
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Vegan maso :

  • 240 g sterilovaných červených fazolí
  • 200 g veganského mletého masa Nature's Promise
  • 35 g mletého lněné semínka
  • 1 čajová lžička balzamica
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Na dokončení :

  • 4 hrsti rukoly
  • 150 g mražené kukuřice
  • Chilli majonéza


POSTUP :

Jako první si vyrobíme veganské maso. Do mixéru vložíme slité a propláchnuté fazole, mleté maso, balsamico a mixujeme na hladko. Poté přidáme sůl, pepř a lněná semínka a opět rozmixujeme. Hotovou směs přendáme do misky a vložíme cca na 30 minut do lednice.

Poté rozehřejeme troubu na 190°C, plech si vyložíme pečicí fólií. Masovou směs si rozdělíme na 4 kusy a za pomocí navlhčených a naolejovaných rukou vytvoříme hamburgery, dle velikosti pořízené bulky. Vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut. Poté troubu vypneme a necháme je v troubě ještě dalších cca 5 minut.

Mezitím si na malé kostečky nakrájíme cibuli, chilli, rajče bez semínek a vložíme do misky. Přidáme nasekaný koriandr. Avokádo vydlabeme, nakrájíme na menší kousky, pokapeme limetkou a v jiné misce rozmačkáme najemno. Přidáme olej, nakrájenou zeleninu a vše doladíme solí, pepřem a limetkou.

Do rendlíku si vložíme rozmraženou kukuřici a na malém množství oleje osmažíme do zlatavé barvy.

Jakmile máme vše hotové, můžeme servírovat. Na spodní část bulky dáme avokádový základ, na to opraženou kukuřici, burger, chilli majonézu, rukolu a přiklopíme druhou částí bulky.

A já Vám přeji dobrou chuť

Veganský burger
Veganský burger