Mléko z tygřích ořechů

01.03.2022

Tygří ořechy neboli šachor jedlý, známé také pod jmény čufa, gomi a zemní mandle jsou zajímavé tím, že i když mají v názvu slovo ořech, tak ořechy ve skutečnosti nejsou. Je to hlíza, která byla pěstována už ve starověkém Egyptě. A tyto hlízky se dají jíst syrové, vařené, pečené nebo pražené. Mají příjemnou mandlovou chuť a neobsahují žádný alergen. To znamená, že si na nich mohou pochutnat i lidé trpící alergií na ořechy. Obsahují dobře stravitelné bílkoviny a velké množství minerálů. Zajímavé je také, že jsou používány pro své mnohé léčivé účinky v ajurvédské medicíně .



Počet porcí :  0,5 litru

SUROVINY :

  • 100 g tygřích ořechů + voda na namočení
  • 500 ml vody
  • Špetka soli




POSTUP :


Tygří ořechy dáme do sklenky a zalejeme vodou tak, aby byly celé ponořené. Uzavřeme sklenici a necháme je ve vodě přes noc.

Ráno vodu slijeme a namočené tygří ořechy přesypeme do výkonného mixéru, nalejeme vodu, špetku soli a mixujeme, dokud nejsou ořechy rozmixované úplně na kaši.

Vezmeme si plátýnko na výrobu rostlinného mléka a mísu.

Rozmixovanou směs postupně přeléváme do plátýnka a pomalu ze směsi vymačkáme a přecedíme mléko. Namletou směs z ořechů, která nám zbyla v plátýnku, si já osobně dávám bokem a poté z ní upeču buchtu nebo sušenky.

Mléko přelijeme do uzavíratelné sklenice. Takto vám v lednici vydrží cca 3 dny.


Dobrou chuť


Tipy :

Výroba rostlinného mléka není vůbec složitá a už vůbec ne drahá. Rozhodně Vás vyjde levněji si jej vyrobit, než kupovat.

Nevýhodou domácího mléka je, že vydrží cca 3 dny. Takže jej musí člověk vyrobit jen takové množství, které spotřebuje. A velice vhodné je mít doma i výkonný mixér a plátýnko na výrobu mléka.

Když všechno toto doma máte, můžete si z radostí vyrábět mléko jaké chcete. Já osobně miluji lískooříškové. V obchodě je velice drahé a tak si jej jednou za čas vyrobím doma. A nebo právě mléko z tygřích ořechů, protože v obchodě toto mléko zakoupit nelze.


Mléko si doma vyrobím vždy, když udělám domácí granolu nebo müsli. Tohle vše s ním pak chutná mnohem lépe. :)

Nechte se inspirovat receptem na domácí kořeněnou granolu :


Jsem dlouholetou vegetariánkou, vášnivou kuchařkou a nadšenou fotografkou. Mojí velkou vášní je vymýšlení zdravých, chutných i snadných receptů . Ráda předávám inspiraci, nové nápady na vaření a chci ukázat i jiné stravovací návyky. Moje recepty nejsou jen pro vegetariány, ale i pro lidi, kteří chtějí udělat změnu ve svém životě.  

 O mně