Mléko z tygřích ořechů
Tygří ořechy neboli šachor jedlý, známé také pod jmény čufa, gomi a zemní mandle jsou zajímavé tím, že i když mají v názvu slovo ořech, tak ořechy ve skutečnosti nejsou. Je to hlíza, která byla pěstována už ve starověkém Egyptě. A tyto hlízky se dají jíst syrové, vařené, pečené nebo pražené. Mají příjemnou mandlovou chuť a neobsahují žádný alergen. To znamená, že si na nich mohou pochutnat i lidé trpící alergií na ořechy. Obsahují dobře stravitelné bílkoviny a velké množství minerálů. Zajímavé je také, že jsou používány pro své mnohé léčivé účinky v ajurvédské medicíně .
Počet porcí : 0,5 litru
SUROVINY :
- 100 g tygřích ořechů + voda na namočení
- 500 ml vody
- Špetka soli
POSTUP
:
Tygří ořechy dáme do sklenky a zalejeme vodou tak, aby byly celé ponořené. Uzavřeme sklenici a necháme je ve vodě přes noc.
Ráno vodu slijeme a namočené tygří ořechy přesypeme do výkonného mixéru, nalejeme vodu, špetku soli a mixujeme, dokud nejsou ořechy rozmixované úplně na kaši.
Vezmeme si plátýnko na výrobu rostlinného mléka a mísu.
Rozmixovanou směs postupně přeléváme do plátýnka a pomalu ze směsi vymačkáme a přecedíme mléko. Namletou směs z ořechů, která nám zbyla v plátýnku, si já osobně dávám bokem a poté z ní upeču buchtu nebo sušenky.
Mléko přelijeme do uzavíratelné sklenice. Takto vám v lednici vydrží cca 3 dny.
Tipy :
Výroba rostlinného mléka není vůbec složitá a už vůbec ne drahá.
Rozhodně Vás vyjde levněji si jej vyrobit, než kupovat.
Nevýhodou domácího mléka je,
že vydrží cca 3 dny. Takže jej musí člověk vyrobit jen takové množství,
které spotřebuje. A velice vhodné je mít doma i výkonný mixér a plátýnko na výrobu mléka.
Když všechno toto doma máte, můžete si z radostí vyrábět mléko jaké chcete. Já osobně miluji lískooříškové. V obchodě je velice drahé a tak si jej jednou za čas vyrobím doma. A nebo právě mléko z tygřích ořechů, protože v obchodě toto mléko zakoupit nelze.
Mléko si doma vyrobím vždy, když udělám domácí granolu nebo müsli. Tohle vše s ním pak chutná mnohem lépe. :)
Nechte se inspirovat receptem na domácí kořeněnou granolu :
Jsem dlouholetou vegetariánkou, vášnivou kuchařkou a nadšenou fotografkou. Mojí velkou vášní je vymýšlení zdravých, chutných i snadných receptů . Ráda předávám inspiraci, nové nápady na vaření a chci ukázat i jiné stravovací návyky. Moje recepty nejsou jen pro vegetariány, ale i pro lidi, kteří chtějí udělat změnu ve svém životě.