Mokrý dort s kávou a whiskey
Když mi někdo řekne kombinaci slov jako je čokoláda, káva whiskey, lískové oříšky a šlehačka, ihned se mi v ústech sbíhají sliny. A úplně stejně jako malé dítě jsem natěšená a zvědavá co se z těchto surovin vyklube za dobrotu. A jak je to u Vás? Probouzí se u Vás zvědavost u kombinace těchto slov? Můžu Vás ujistit, že sice na dorty moc nejsem a ten kdo mě sleduje, ví, že ani moc nesladím, ale za to tohoto dortu bych se mohla ujíst. Miluji kávu, miluji kvalitní hořkou čokoládu, miluji šlehačku a ano sem tam mám ráda i kvalitní, chutný alkohol...no a když dáte věci, které milujete dohromady, vznikne z toho... hmm...prostě bum!... tento fantastický, tak akorát sladký, oku, nosu i chuťovým pohárkům lahodící dort na jehož chuť jen tak nezapomenete:).
Počet porcí : dortová forma o průměru 17 cm
SUROIVNY :
- 100 ml mandlového mléka
- 105 g špaldové celozrnné mouky
- 1 ks zralého banánu
- 75 ml rostlinného oleje
- 25 g bramborového škrobu
- 30 g mouky z lískových oříšků
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 1,5 polévkové lžíce kokosového cukru
- 2 polévkové lžíce rozpustné kávy
- 1/2 prášku do pečiva
- Špetka soli
Na dokončení :
- 80 ml studené silné moka kávy
- 2 - 3 polévkové lžíce whiskey Jack Daniels
- 200 g smetany na šlehání / rostlinné smetany od Alpra
- 70 g opražených lískových oříšků
- 25 g kvalitní hořké tabulkové čokolády
POSTUP :
Úplně jako první si nachystáme dortovou formu, kterou vysteleme pečicím papírem a strany potřeme rostlinným olejem. Rozpálíme troubu na 175°C.
Sypké ingredience a mokré ingredience budeme dávat zvlášť. V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny, důkladně je zamícháme a poté je prosejeme přes síto.
V druhé míse si smícháme olej, cukr, cca 2 polévkové lžíce rostlinného mléka a banán. Toto vše vyšleháme do pěny. Zbytek mléka si necháme stranou.
Nyní budeme do banánové pěny na 3x přidávat sypkou směs a rostlinné mléko. Vždy opatrně, ale důkladně promícháme. Jakmile máme těsto hotové, přendáme do formy a vložíme do trouby na 170°C - 180°C a pečeme cca 40 minut. Vše kontrolujte špejlí.
Mezitím co se dort peče, si uvaříme silnou moka kávu o obsahu 80ml a opražíme si lískové oříšky. Na suchou pánev vložíme lískové ořechy natural a na malém stupni pražíme (trvá to cca 10 - 15 minut). Hotové lískové oříšky poznáte tak, že se začne olupovat hnědá vrstva a poté začnou jemně zlátnout. Nezapomeňte na ně dávat pozor a často míchat, aby se nepřipálily. Po upražení si ořechy přesypte do čisté utěrky a prohnětejte je, zbavíte se tak zbývající hnědé vrstvy, která neodpadla. Poté je nasekejte na libovolné kousky, spíše větší, než menší.
Jakmile je dort upečený, necháme ho vychladnout. Stejně tak i moka kávu, kterou smícháme s whiskey.
Dort položíme na talíř i s formou,(nevyndáváme ho z formy) a za pomoci polévkové lžíce dort poléváme po celé ploše kávou smíchanou s whiskey. Necháme vsáknout, cca 30 - 60 minut.
V tomto kroku již budeme dort zdobit, takže ho vyjmeme z formy, vyšleháme šlehačku, kterou hala bala naneseme na dort, posypeme opraženými lískovými oříšky a nastrouhanou kvalitní čokoládou.
Můžete servírovat a já Vám přeji dobrou chuť