Mokrý dort s kávou a whiskey

24.01.2023

Když mi někdo řekne kombinaci slov jako je čokoláda, káva whiskey, lískové oříšky a šlehačka, ihned se mi v ústech sbíhají sliny. A úplně stejně jako malé dítě jsem natěšená a zvědavá co se z těchto surovin vyklube za dobrotu. A jak je to u Vás? Probouzí se u Vás zvědavost u kombinace těchto slov? Můžu Vás ujistit, že sice na dorty moc nejsem a ten kdo mě sleduje, ví, že ani moc nesladím, ale za to tohoto dortu bych se mohla ujíst. Miluji kávu, miluji kvalitní hořkou čokoládu, miluji šlehačku a ano sem tam mám ráda i kvalitní, chutný alkohol...no a když dáte věci, které milujete dohromady, vznikne z toho... hmm...prostě bum!... tento fantastický, tak akorát sladký, oku, nosu i chuťovým pohárkům lahodící dort na jehož chuť jen tak nezapomenete:). 

Počet porcí : dortová forma o průměru 17 cm

SUROIVNY :

  • 100 ml mandlového mléka
  • 105 g špaldové celozrnné mouky
  • 1 ks zralého banánu
  • 75 ml rostlinného oleje
  • 25 g bramborového škrobu
  • 30 g mouky z lískových oříšků
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 1,5 polévkové lžíce kokosového cukru
  • 2 polévkové lžíce rozpustné kávy
  • 1/2 prášku do pečiva
  • Špetka soli

Na dokončení :

  • 80 ml studené silné moka kávy
  • 2 - 3 polévkové lžíce whiskey Jack Daniels
  • 200 g smetany na šlehání / rostlinné smetany od Alpra
  • 70 g opražených lískových oříšků
  • 25 g kvalitní hořké tabulkové čokolády
Veganský dort se šlehačkou
Veganský dort se šlehačkou

POSTUP :

Úplně jako první si nachystáme dortovou formu, kterou vysteleme pečicím papírem a strany potřeme rostlinným olejem. Rozpálíme troubu na 175°C.

Sypké ingredience a mokré ingredience budeme dávat zvlášť. V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny, důkladně je zamícháme a poté je prosejeme přes síto.

V druhé míse si smícháme olej, cukr, cca 2 polévkové lžíce rostlinného mléka a banán. Toto vše vyšleháme do pěny. Zbytek mléka si necháme stranou.

Nyní budeme do banánové pěny na 3x přidávat sypkou směs a rostlinné mléko. Vždy opatrně, ale důkladně promícháme. Jakmile máme těsto hotové, přendáme do formy a vložíme do trouby na 170°C - 180°C a pečeme cca 40 minut. Vše kontrolujte špejlí.

Mezitím co se dort peče, si uvaříme silnou moka kávu o obsahu 80ml a opražíme si lískové oříšky. Na suchou pánev vložíme lískové ořechy natural a na malém stupni pražíme (trvá to cca 10 - 15 minut). Hotové lískové oříšky poznáte tak, že se začne olupovat hnědá vrstva a poté začnou jemně zlátnout. Nezapomeňte na ně dávat pozor a často míchat, aby se nepřipálily. Po upražení si ořechy přesypte do čisté utěrky a prohnětejte je, zbavíte se tak zbývající hnědé vrstvy, která neodpadla. Poté je nasekejte na libovolné kousky, spíše větší, než menší.

Jakmile je dort upečený, necháme ho vychladnout. Stejně tak i moka kávu, kterou smícháme s whiskey.

Dort položíme na talíř i s formou,(nevyndáváme ho z formy) a za pomoci polévkové lžíce dort poléváme po celé ploše kávou smíchanou s whiskey. Necháme vsáknout, cca 30 - 60 minut.

V tomto kroku již budeme dort zdobit, takže ho vyjmeme z formy, vyšleháme šlehačku, kterou hala bala naneseme na dort, posypeme opraženými lískovými oříšky a nastrouhanou kvalitní čokoládou.

Můžete servírovat a já Vám přeji dobrou chuť