Mrkvová pomazánka s kari

03.01.2024
Zřejmě se budu hodně opakovat, ale rychlých a chutných pomazánek není nikdy dost :)). Dnes z naší lokální potraviny, z kouzelné mrkve. Pokud si přečtete obsah surovin, zjistíte, že žádná věda tato pomazánka asi nebude. A opravdu tomu tak je. Můžete si ji udělat jako čistě veganskou nebo ne. Vyzkoušené jsou obě dvě varianty, takže záleží jen na Vás. V tomto receptu raději nic nenahrazujte jinou surovinou. Například žluté kari nezaměňujte za zelené či jiné. Ale pomazánkové máslo si tam dejte jaké chcete. Nejlépe chutná s flat breads (odkaz na tento recept vložím dolů k receptu). Doufám, že se i tato pomazánka dostane na Váš stůl a třeba i do seznamu Vašich oblíbených :)).

Počet porcí : cca na 4 porce

SUROVINY :

  • 280 g mrkve
  • 140 g tofu krémové pomazánky Lunter / 140 g lučiny z farmy
  • 10 g česneku
  • 35 g cibule
  • 1 čajová lžička žluté kari pasty
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • Pepř a sůl dle chuti



POSTUP :

Mrkev, cibuli a česnek očistíme a nachystáme si zapékací misku. Troubu si rozehřejeme na 180°C. Mrkev nakrájíme na kostky, cibuli na měsíčky a společně s celým česnekem dáme do zapékací mísy. Polijeme olejem a pečeme v troubě 30 minut. Veškerá zelenina musí být měkká, ale ne připálená.

Vyjmeme z trouby a ihned vložíme kari pastu a mícháme do té doby, než se zcela nerozpustí.

Necháme vychladnout, poté vložíme do mixéru a rozmixujeme na kaši, přidáme tofu pomazánku / lučinu z farmy a rozmixujeme. Vznikne krémovitá konzistence. V tuto chvíli můžeme dochutit solí, pepřem, popřípadě citrónovou šťávou.

Vložíme ještě do lednice vychladnout a poté podáváme s pečivem, nebo s flat breads. ( recept na flat breads )

Dobrou chuť