Mrkvové pesto do plněné bagety
Pesta jsou skvělá záležitost na léto nebo když potřebujete spotřebovat uvadající natě. Jsou tak praktická, že je můžete dělat v podstatě z čehokoliv a i jejich použití je různorodé. Můžete je dát k těstovinám nebo do zeleninových salátů, těstovinových salátů, slaných koláčů, ale i do bagety namísto másla. A my si v tomto receptu ukážeme jak můžete zkombinovat pesto do bagety tak, abyste měli plnohodnotnou večeři. Toto mrkvové pesto se podle mě nejvíce hodí právě do bagety či jiného pečiva. K těstovinám mi tak moc nesedí. Prostě místo másla nebo pomazánky je zde úplně skvělou náhradou. Vyzkoušejte, je vážně dobré :)
SUROVINY :
Pesto :
- 40 g arašídů
- 70 g pistácií
- 70 g natě z mrkve
- 110 ml olivového oleje
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- 1 ks česneku
Na dokončení :
- 2 ks bagety
- 250 g bílého tofu
- 2 větší hrsti salátu/rukoly/polníčku
- cherry rajčátka
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
POSTUP :
V první řadě si uděláme pesto. Arašídy, pistácie a polovinu oleje dáme do mixéru a mixujeme do hladka. Přidáme opláchnutou nať z mrkve (Sem tam ochutnejte, aby nebyla hořká. Dobré je mít nať z menší a mladší mrkve) a zbytek surovin na pesto. Rozmixujeme. Kdyby se Vám zdálo, že je pesto moc tuhé, přidávejte postupně olej. Toto pesto má být však trochu tužší.
Dolaďte solí, pepřem a hotové pesto dejte stranou.
Bílé tofu rozdělíme nejdříve svisle na polovinu a každou polovinu rozdělíme ještě na 3 - 4 plátky podélně. Osolíme a opepříme a dáme na pánev, nejlépe bez oleje a pečeme do té doby, než bude tofu do zlatova opražené.
Bagetku podélně rozřízneme, natřeme velkou vrstvou pesta, dáme na něj opražené tofu, opláchnutý salát a omytá, na půl rozkrojená rajčátka.
Můžeme servírovat.
Dobrou chuť
TIP: Pesto Vám určitě zůstane i do druhého dne ( déle bych ho neschovávala ). V tom případě ho můžete dát do zeleninového salátu nebo do těstovinového salátu.