Mrkvové pesto do plněné bagety

21.06.2022

Pesta jsou skvělá záležitost na léto nebo když potřebujete spotřebovat uvadající natě. Jsou tak praktická, že je můžete dělat v podstatě z čehokoliv a i jejich použití je různorodé. Můžete je dát k těstovinám nebo do zeleninových salátů, těstovinových salátů, slaných koláčů, ale i do bagety namísto másla. A my si v tomto receptu ukážeme jak můžete zkombinovat pesto do bagety tak, abyste měli plnohodnotnou večeři.  Toto mrkvové pesto se podle mě nejvíce hodí právě do bagety či jiného pečiva. K těstovinám mi tak moc nesedí. Prostě místo másla nebo pomazánky je zde úplně skvělou náhradou. Vyzkoušejte, je vážně dobré :)

Mrkvové pesto do plněné bagety
Mrkvové pesto do plněné bagety

SUROVINY :

Pesto :

  • 40 g arašídů
  • 70 g pistácií
  • 70 g natě z mrkve
  • 110 ml olivového oleje
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • 1 ks česneku

Na dokončení :

  • 2 ks bagety
  • 250 g bílého tofu
  • 2 větší hrsti salátu/rukoly/polníčku
  • cherry rajčátka
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

POSTUP :

V první řadě si uděláme pesto. Arašídy, pistácie a polovinu oleje dáme do mixéru a mixujeme do hladka. Přidáme opláchnutou nať z mrkve (Sem tam ochutnejte, aby nebyla hořká. Dobré je mít nať z menší a mladší mrkve) a zbytek surovin na pesto. Rozmixujeme. Kdyby se Vám zdálo, že je pesto moc tuhé, přidávejte postupně olej. Toto pesto má být však trochu tužší.

Dolaďte solí, pepřem a hotové pesto dejte stranou.

Bílé tofu rozdělíme nejdříve svisle na polovinu a každou polovinu rozdělíme ještě na 3 - 4 plátky podélně. Osolíme a opepříme a dáme na pánev, nejlépe bez oleje a pečeme do té doby, než bude tofu do zlatova opražené.

Bagetku podélně rozřízneme, natřeme velkou vrstvou pesta, dáme na něj opražené tofu, opláchnutý salát a omytá, na půl rozkrojená rajčátka.

Můžeme servírovat.

Dobrou chuť

TIP: Pesto Vám určitě zůstane i do druhého dne ( déle bych ho neschovávala ). V tom případě ho můžete dát do zeleninového salátu nebo do těstovinového salátu.

Mrkvové pesto do plněné bagety
Mrkvové pesto do plněné bagety