Mrkvové pesto s čočkovou omeletou

28.08.2022

Mrkvová nať je skvělá surovina, která byla v jednu chvíli odstraněna z našich jídelníčků. Dnes se ale snažíme ji navrátit do svých kuchyní a kouzlit z ní chutná jídla, která se budou objevovat vícekrát na našich jídelních stolech. Mrkvová nať má skvělou chuť, velké množství vitamínu C, železa, vápníku, posiluje imunitní systém, chrání Vaše tělo před různými infekcemi, reguluje krevní tlak a díky velkému obsahu vlákniny zlepšuje trávení. Navíc kombinace s vlašskými ořechy podtrhne její chuť. Pesta jsou všeobecně rychlá a jednoduchá a tento recept je toho důkazem. Vyzkoušejte toto pesto použít místo másla, sýru, pomazánky. Skvěle se hodí na jednohubky, chleba se sýrem nebo do bagety s čočkovou omeletou, jako mám v tomto receptu já. Budete mile překvapeni.

Počet porcí : 2 bagetky

SUROVINY :

Mrkvové pesto :

  • 100 g vlašských ořechů
  • 40 g mrkvové natě
  • 75 ml olivového oleje
  • 17 g česneku
  • 2 špetky soli
  • Pepř dle chuti

Čočková omeleta :

  • 2 vrchovaté polévkové lžíce čočkové mouky
  • 1,5 čajové lžičky sušeného česneku
  • 3/4 čajové lžičky kurkumy
  • 2 špetky černé soli
  • 3/4 čajové lžičky mletého kmínu
  • 1 čajová lžička uzené papriky
  • 3/4 hrnku vody
  • 1 ks červené cibule
  • Olej na smažení

Na dokončení :

  • 2 ks bagetky
  • 50 g vegan sýra
  • 1 ks rajčete
  • 1 mrkev
  • 4 ks hlávkového salátu

Mrkvové pesto
Mrkvové pesto
Mrkvové pesto do bagety
Mrkvové pesto do bagety


POSTUP :

V první řadě si připravíme těsto na omelety, protože těsto musí odpočívat cca 10 minut. V misce smícháme všechny suché ingredience a poté zalijeme vodou. Rozmícháme tak, aby v těstě nebyly žádné hrudky, a takto udělané těsto dáme stranou odpočívat.

Nyní si uděláme pesto. Do mixéru vložíme oříšky a rozmixujeme na jemno. Dáme stranou do misky. Poté si dáme do mixéru mrkvovou nať, olivový olej, česnek, sůl a vše rozmixujeme do hladké kaše. Přidáme k ořechům a důkladně promícháme.

Nyní si osmažíme omelety. Na pánvičku dáme pár kapek oleje a orestujeme 1/2 červené cibule nakrájené na kostečky. Na cibuli nalijeme 1 šufánek připraveného těsta a smažíme po obou stranách do zlatavé barvy. To stejné uděláme s druhou polovinou.

Nyní si rozkrojíme 2 bagetky, které namažeme větší vrstvou pesta. Do každé omelety dáme nastrouhaný sýr, na to vložíme 2 listy salátu, dále na nudličky nakrájenou mrkev a na měsíčky nakrájené rajče. Omeletu zabalíme do tzv. rolády a vložíme do bagety. Rozkrojíme napůl a můžeme servírovat.

Přeji dobrou chuť

PS:

1) Pesto můžete použít na jednohubky v kombinaci s nějakým oblíbeným výrazným sýrem. Pro návštěvu i na oslavu úplně ideální.

2) Nebo jej můžete využít do zeleninových salátů, kde Vám nahradí dresink. Takže máte zdravější a dietnější variantu.

3) Dále můžete pesto využít do slaných koláčů, závinů.

4) Dalším způsobem využití je přidání pesta do těstovin a to buď do klasických nebo do luštěninových.