Mrkvovo – čočková polévka

19.07.2021

Červená čočka je skvělá potraviny. Nejen, že se dlouho nevaří, ale obsahuje vysoký podíl bílkovin, železa, selenu, fosforu, vitamínu B6 atd. Je to luštěnina, která nenadýmá a je lehce stravitelná. Za mě nejlepší kamarád červené čočky je zázvor, kari a mrkev. Proto tuto polévku musíte vyzkoušet. Spojení těchto surovin je kouzelné, chuťové pohárky budou tančit radostí, mysl se zaplní hormonem dopamin a ještě uděláte něco zdravého pro své tělo.

SUROVINY :

  • 280 g mrkve
  • 150 g červené čočky
  • 100 g cibule
  • 20 g česneku
  • 20 g zázvoru
  • 2 ks chilli papriček
  • 50 g petržele
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička kari pasty
  • ½ lžičky garam masaly
  • 1 - 2 lžičky olivového oleje

POSTUP :

Cibulku a chilli nakrájíme na kostky a dáme do hrnce s olivovým olejem. Pražíme pár minut, poté zakryjeme pokličkou a dusíme cca 10 - 15 minut.

Mezitím si očistíme petržel, mrkev, zázvor a česnek. Petržel a mrkev nakrájíme na kostky. Zázvor a česnek nastrouháme na jemno.

Do podušené cibulky přidáme česnek, zázvor a kari pastu. Necháme rozvonět a kari rozpustit.

Poté přisypeme očištěnou zeleninu, čočku a zalijeme vývarem. Přidáme koření a vaříme cca 30 - 40 minut dokud vše nezměkne.

Rozmixujeme tyčovým mixérem a podáváme s mrkvovým pestem.

TIP: Mrkvové pesto viz.recept "Bageta s mrkvovým pestem".

Dobrou chuť