Mrkvovo – čočková polévka
Červená čočka je skvělá potraviny. Nejen, že se dlouho nevaří, ale obsahuje vysoký podíl bílkovin, železa, selenu, fosforu, vitamínu B6 atd. Je to luštěnina, která nenadýmá a je lehce stravitelná. Za mě nejlepší kamarád červené čočky je zázvor, kari a mrkev. Proto tuto polévku musíte vyzkoušet. Spojení těchto surovin je kouzelné, chuťové pohárky budou tančit radostí, mysl se zaplní hormonem dopamin a ještě uděláte něco zdravého pro své tělo.
SUROVINY :
- 280 g mrkve
- 150 g červené čočky
- 100 g cibule
- 20 g česneku
- 20 g zázvoru
- 2 ks chilli papriček
- 50 g petržele
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžička kari pasty
- ½ lžičky garam masaly
- 1 - 2 lžičky olivového oleje
POSTUP :
Cibulku a chilli nakrájíme na kostky a dáme do hrnce s olivovým olejem. Pražíme pár minut, poté zakryjeme pokličkou a dusíme cca 10 - 15 minut.
Mezitím si očistíme petržel, mrkev, zázvor a česnek. Petržel a mrkev nakrájíme na kostky. Zázvor a česnek nastrouháme na jemno.
Do podušené cibulky přidáme česnek, zázvor a kari pastu. Necháme rozvonět a kari rozpustit.
Poté přisypeme očištěnou zeleninu, čočku a zalijeme vývarem. Přidáme koření a vaříme cca 30 - 40 minut dokud vše nezměkne.
Rozmixujeme tyčovým mixérem a podáváme s mrkvovým pestem.
TIP: Mrkvové pesto viz.recept "Bageta s mrkvovým pestem".
Dobrou chuť