Nakládaná zelenina – relish

19.07.2021

Relish v angličtině znamená "naložená směs" ( zeleniny, ovoce ) , která vytváří doplněk k jídlu, ale také toto slovo znamená "požitek" či "potěšení". Což úplně sedí i z pohledu gastronomie. U nás by se to dalo nazvat jako nakládaná zelenina ( nejblíže k tomu asi je čalamáda ). Pokud ochutnáte relish samostatně, má velice výraznou chuť. Jakmile ho však dáte do sendviče, hamburgeru, bagety, tak se celé jídlo rázem změní. Chuť podtrhne a dodá mu jiný směr. Jak jsem již zmiňovala výše, je to opravdu požitek.

Relish
Relish

SUROVINY :

  • 320 g zelené cukety
  • 120 g žluté papriky
  • 120 g červené papriky
  • 70 g cibule
  • 10 g česneku
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • 13 g himálajské soli

Na zálivku :

  • 70 g cukru ( já použila třtinový )
  • 50 ml jablečného octa
  • 40 ml lihového octa
  • 20 ml vody
  • ½ lžičky bramborového škrobu
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky kari
  • ½ lžičky koriandru
  • pepř dle chuti

POSTUP :

V první řadě si důkladně očistíme a omyjeme zeleninu ( cuketa, žlutá paprika, červená paprika, cibuli, česnek, zázvor ).

Cuketu, papriky a cibuli nakrájíme na malé a pokud možno stejně velké kostečky. Dáme do mísy.

Česnek a zázvor nastrouháme na jemno. Přidáme k nakrájené zelenině a důkladně vše promícháme i se solí. Zakryjeme fólií a dáme do lednice na 24 hodin.

Po 24 hodinách vytáhneme nakrájenou zeleninu, propláchneme vodou a zbavíme se soli.

Vezmeme si větší hrnec a v něm rozehřejeme jablečný ocet, lihový ocet, vodu a cukr. Přidáme veškeré koření a přivedeme k varu. Přimícháme škrob a pár minut vaříme.

Poté do hrnce přidáme zeleninu a společně vaříme cca 10- 13 minut. Tak aby byla zelenina stále na zkus jemně tvrdší.

Dáme do vyvařené sklenice a po vychladnutí uchováme v lednici. Vydrží cca 1 týden.

Mě to vyšlo na jednu a půl velké zavařovačky.

Pokud si chcete udělat nakládanou zeleninu dopředu, musíte sklenice zavařit.

Dobrou chuť

TIP 1 : Na fotce vidíte relish podávaný v bulce, se salátem a opraženým asijským tempehem. Výborná kombinace. Vyzkoušejte. :)

TIP 2 : Nebo můžete použít relish do bulky s trhaným seitan-gyrosem. Vhodný je i k servírování na budha bowl, neboli na náš budha plate. :)) Prostě se hodí na grilovačku i jen tak na večeři.