Nakládaná zelenina – relish
Relish v angličtině znamená "naložená směs" ( zeleniny, ovoce ) , která vytváří doplněk k jídlu, ale také toto slovo znamená "požitek" či "potěšení". Což úplně sedí i z pohledu gastronomie. U nás by se to dalo nazvat jako nakládaná zelenina ( nejblíže k tomu asi je čalamáda ). Pokud ochutnáte relish samostatně, má velice výraznou chuť. Jakmile ho však dáte do sendviče, hamburgeru, bagety, tak se celé jídlo rázem změní. Chuť podtrhne a dodá mu jiný směr. Jak jsem již zmiňovala výše, je to opravdu požitek.
SUROVINY :
- 320 g zelené cukety
- 120 g žluté papriky
- 120 g červené papriky
- 70 g cibule
- 10 g česneku
- 20 g čerstvého zázvoru
- 13 g himálajské soli
Na zálivku :
- 70 g cukru ( já použila třtinový )
- 50 ml jablečného octa
- 40 ml lihového octa
- 20 ml vody
- ½ lžičky bramborového škrobu
- ½ lžičky kurkumy
- ½ lžičky kari
- ½ lžičky koriandru
- pepř dle chuti
POSTUP :
V první řadě si důkladně očistíme a omyjeme zeleninu ( cuketa, žlutá paprika, červená paprika, cibuli, česnek, zázvor ).
Cuketu, papriky a cibuli nakrájíme na malé a pokud možno stejně velké kostečky. Dáme do mísy.
Česnek a zázvor nastrouháme na jemno. Přidáme k nakrájené zelenině a důkladně vše promícháme i se solí. Zakryjeme fólií a dáme do lednice na 24 hodin.
Po 24 hodinách vytáhneme nakrájenou zeleninu, propláchneme vodou a zbavíme se soli.
Vezmeme si větší hrnec a v něm rozehřejeme jablečný ocet, lihový ocet, vodu a cukr. Přidáme veškeré koření a přivedeme k varu. Přimícháme škrob a pár minut vaříme.
Poté do hrnce přidáme zeleninu a společně vaříme cca 10- 13 minut. Tak aby byla zelenina stále na zkus jemně tvrdší.
Dáme do vyvařené sklenice a po vychladnutí uchováme v lednici. Vydrží cca 1 týden.
Mě to vyšlo na jednu a půl velké zavařovačky.
Pokud si chcete udělat nakládanou zeleninu dopředu, musíte sklenice zavařit.
Dobrou chuť
TIP 1 : Na fotce vidíte relish podávaný v bulce, se salátem a opraženým asijským tempehem. Výborná kombinace. Vyzkoušejte. :)
TIP 2 : Nebo můžete použít relish do bulky s trhaným seitan-gyrosem. Vhodný je i k servírování na budha bowl, neboli na náš budha plate. :)) Prostě se hodí na grilovačku i jen tak na večeři.