Nakládané tofu se sušenými rajčaty a olivami

20.06.2023
Nakládané tofu je naprosto skvělá věc. Jestliže jste milovníci nakládaných sýrů v oleji, je tento recept to pravé pro Vás. Hodí se servírované jen tak s bagetkou, na jednohubky nebo jako u nás doma do zeleninových salátů, které Vám ihned perfektně dochutí a Vy v podstatě nemusíte už nic přidávat. Upřímně, nakládané tofu je tak trochu návykové. U nás doma ho milujeme a tuto kombinaci na italský způsob ze všech nejvíce. Ze všeho nejhorší je čekat než, je tofu správně naložené. Každé nakouknutí do lednice Vás bude vždy lákat jak vizuálně tak i chuťově sklenici otevřít a zkonzumovat veškeré tofu v ní :)). Ale když odoláte a počkáte zhruba 10 dní, uvidíte, že se to vyplatilo. I když je to klasický recept, který zná pomalu každý vegan, tak si myslím, že na každém vege blogu by měla být alespoň jedna varianta nakládaného tofu. Je to naprosto rychlý, snadný recept, který Vás zachrání při spěchu, návštěvě nebo i v létě při vysokých teplotách. Zároveň potěší Vaše tělo i chuťové pohárky :)).

Počet porcí : 900 ml sklenice

SUROVINY :

  • 2 balení bílého tofu
  • 42 g sušených rajčat
  • 50 g zelených oliv
  • 20 g česneku
  • 1 čajová lžička sušené bazalky
  • 1 čajová lžička sušeného tymiánu
  • 2 čajové lžičky sušeného oregana
  • 370 ml slunečnicového oleje


POSTUP :

Sklenici si důkladně omyjeme nebo rovnou vyvaříme.

Vezmeme si misku a tofu rozkrojíme podélně napůl a obě dvě poloviny na 4 hranoly. Poté krájíme na zhruba stejně velké kostky. To stejné uděláme i s druhým balením a poté vše přemístíme do nachystané misky. K nakrájenému tofu přidáme všechny sušené bylinky a 2 polévkové lžíce oleje a vše zamícháme, aby se koření dostalo úplně všude.

Do stejné misky s tofu budeme postupně přidávat sušená rajčata, olivy a česnek nakrájené na plátky. Promícháme a vezmeme si umytou nebo vyvařenou sklenici o objemu 900 ml a připravené tofu přemístíme do ní. Zalijeme slunečnicovým olejem tak, aby bylo tofu kompletně celé ponořené.

Vložíme do lednice a takto necháme odpočívat cca 10 – 14 dní. Poté servírujeme např. na zeleninový salát, těstovinový salát nebo jen k pečivu. Fantazii se meze nekladou.

Přeji dobrou chuť