Noky s rajčatovou omáčkou a italskými seitan koulemi

02.09.2022

Ten kdo má rád italskou kuchyni by se měl zastavit u tohoto receptu. V podstatě nejde o recept na noky nebo rajčatovou omáčku, ale především o recept na domácí seitan koule. Mě osobně kupovaný seitan nijak zvlášť nechutná a tak jsem začala experimentovat s domácí výrobou seitanu . Podle mě je nejjednodušší začít u ala italských koulí, protože se velice dobře dochucují. Převážně s kombinací rajčatové omáčky, která obsahuje sušená rajčata a olivy a chutná výborně. Klidně se jen nechte inspirovat domácími seitan koulemi a rajčatovou omáčku si udělejte podle sebe. Jak jsem již zmiňovala, v tomto receptu jde především o domácí seitan, který chutná naprosto skvěle. Přímo do základu seitanu totiž přidávám bylinky typické pro Itálii a další suroviny, které dodají barvu i vláčnou konzistenci, takže se příjemně rozpadá v ústech a ihned cítíte chuť česneku, bazalky a oregana. Recept na tyto seitan koule po Italsku není vůbec těžký a suroviny se dají sehnat v jakémkoliv obchodě se zdravou výživou. Tak neváhejte, nebudete litovat. 

Noky s rajčatovou omáčkou a italskými seitan koulemi
Noky s rajčatovou omáčkou a italskými seitan koulemi

Počet porcí : 4 porce

SUROVINY :

  • 500 g bramborových noků

Omáčka:

  • 800 g krájených rajčat
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 40 g zelených oliv
  • 30 g česneku
  • 25 - 30 g sušených rajčat
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 10 polévkových lžic vody
  • 2 čajové lžičky oregana
  • 2 čajové lžičky sušené bazalky
  • 1 čajová lžička třtinového cukru
  • Sůl a pepř dle chuti

Ozdoba :

  • 150 g mini mozarelly
  • 5 ks zelených oliv
  • Pár lístků čerstvé bazalky

Italské seitan koule :

  • 130 g pšeničné bílkoviny
  • 30 g lahůdkového droždí se sladem
  • 1 čajová lžička sušeného česneku
  • 2 čajové lžičky sušeného oregana
  • 2 čajové lžičky sušené bazalky
  • 1 čajová lžička koření vegoš ( je to tzv. podravka bez eček )
  • 1 čajová lžička nasekaného sušeného rozmarýnu
  • 1 polévková lžíce sladkého kečupu
  • 40 g rajčatového protlaku
  • 70 g šťávy z červené řepy ( např. zavařené )
  • 90 g vody
  • 1 čajová lžička sojovky ( kvůli barvě )
  • 2 ks sušeného rajčete
  • Hrstička nasekané čerstvé bazalky

POSTUP :

Já si vždycky připravím seitan den dopředu. Takže náš první krok bude výroba seitan koulí.

Ve větší míse si smícháme pšeničnou bílkovinu, droždí, a veškeré suché ingredience ( sušené oregano, rozmarýn, bazalku, vegoš, česnek ) a řádně promícháme. V další misce si smícháme vodu, šťávu z řepy, kečup, protlak, sojovku, najemno nasekaná sušená rajčata a čerstvou bazalku. Promícháme, abychom neměli hrudky. Poté tekutou směs nalijeme do sypké směsi a rychle zpracujeme lžící. Následně použijeme svoje ruce a vzniklé těsto zpracováváme cca 5 - 10 minut. Přikryjeme a necháme odpočívat nejméně 0,5 hodiny.

Do hrnce nalijeme vodu a vložíme napařovací sítko, do kterého vložíme alobal, který nám bude přesahovat přes okraj hrnce. Ze seitan těsta vytvoříme koule dle svých preferencí na velikost ( my jsme měli průměr cca 3 cm ). Vložíme do hrnce na alobal, zabalíme, přikryjeme pokličkou a vaříme v páře cca 40 minut. Po vychladnutí vložíme do lednice.

Druhý den uvaříme noky dle návodu. Vezmeme si zapékací hrnec ( jestliže nemáte, vše dělejte na hluboké pánvi, poté vše přesuňte do zapékací mísy a pečte v troubě) a rozpalte na něm olej. Vložte seitan koule a opékejte se všech stran, dokud se na něm neudělá krustička.

Rozpálíme troubu na 180°C.

Mezitím si oloupeme česnek, nakrájíme olivy na plátky a sušená rajčata na kostky. Když jsou seitan kuličky hotové, přihodíme k nim česnek a necháme rozvonět. Poté přidáme olivy a sušená rajčata. Pražíme cca 2 minutky a následně zalijeme krájenými rajčaty. Přidáme koření ( oregano, bazalku ), cukr a necháme dojít k varu. Následně přidáme rajčatový protlak, vodu na zředění a dochutíme solí a pepřem.

Mini mozarellu si překrájíme na půl a jakmile jsme spokojeni s chutí omáčky, stáhneme z plotny a poklademe nakrájenou mozarellou.

Dáme péct do trouby na cca 30 minut, dokud nám mozarella na povrchu nezezlátne.

Hotovou omáčku ozdobíme čerstvou bazalkou a nakrájenými olivami a můžeme podávat.


Přeji dobrou chuť.

PS. Pokud máte raději sladší omáčky, přidejte si větší množství cukru.