Odlehčené flat breads
Každý kout světa má svoji vlastní verzi chleba. Mezi ty hodně známé patří např. Pita, Naan, Tortillas, Focaccia a mezi ty méně známé třeba irský Soda bread, etiopský Injera bread nebo Matzo, který se dělá na židovský svátek. No a tento recept na odlehčený flat bread je další alternativou chleba. Je odlehčený díky použitým surovinám v receptu, takže se po něm nebudete cítit přeplnění. Dále obsahuje velké množství bílkovin a to zase ocení sportovci, vegetariáni, vegani i těhotné ženy. Je univerzální a můžete ho servírovat jak na snídani či večeři místo našeho klasického chleba nebo třeba i k salátům. Nejvíce se k němu hodí výraznější a zajímavější pomazánky jako je mrkvová s kari nebo avokádová s koriandrem. Ale jestliže jste zastánci méně výrazných chutí, tak tento flat bread vyzkoušejte například s osvěžující pomazánkou z tofu a s pažitkou nebo s hráškovo pažitkovou. Na mém blogu si určitě vyberete tu správnou, která Vám bude vyhovovat. Každopádně jak již píšu výše, tento flat bread je jednoduchý, univerzální a velice chutný. Vyzkoušejte;))
Počet porcí : cca 4 – 5 porcí
SUROVINY:
- 80 g rýžové mouky
- 120 g cizrnové mouky
- 2 polévkové lžíce mletých lněných semínek
- 2,5 polévkové lžíce olivového oleje
- 380 g vody
- 1,5 čajové lžičky česneku v prášku
- 1 čajová lžička římského kmínu
- 0,5 čajové lžičky sušeného koriandru
- 0,5 čajové lžičky hráškového pepře
- 0,5 čajové lžičky černé soli
- 1 – 2 čajové lžičky kypřicího prášku
POSTUP :
Do misky vložíme v první řadě všechny sypké suroviny a řádně promícháme. Poté přidáme vodu a opět důkladně promícháme. Dáme stranou a necháme odležet 0,5 – 1 hodinu.
Po hodině směs znovu promícháme, přidáme kypřicí prášek, dáme si pánvičku na střední plamen a na tenké vrstvě rostlinného oleje smažíme do zlatova placičky. Velikost si zvolte dle svých preferencí. Já volila o trochu větší velikost lívanců.
Servírovat můžete s jakoukoliv pomazánkou nebo jen s rozmačkaným avokádem. Na fotografii jsou flat breads servírované s mrkvovou pomazánkou.(Recept zvlášť)
Dobrou chuť