Osvěžující pomazánka z tofu s pažitkou

05.08.2023
Měli jste vždycky rádi tvarohové pomazánky nebo jen jednoduše čerstvý chleba s lučinou a čerstvou pažitkou? Ale z nějakého důvodu je již nezařazujete do jídelníčku a stýská se Vám po takové snídani? Tak nezoufejte, protože si takovou snídani můžete dopřát i ve veganské verzi. Neuvěřitelně jednoduchá pomazánka. Suroviny na tuto pomazánku seženete už téměř kdekoliv a jak často říkám, není nad to si pomazánky dělat sami doma. Je to levnější, víte co do toho dáváte a vždycky si můžete udělat zrovna takovou na kterou máte chuť. A opět budu tvrdit, že inspirace na pomazánky není nikdy dost : ))

SUROVINY :

  • 360 g bílého tofu s vápníkem
  • 3 polévkové lžíce sójového mléka
  • 80 g vegan zakysané smetany
  • Šťáva z 1/2 citrónu
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti
  • 80 g ředkvičky
  • 35 g pažitky

POSTUP :

Do mixeru vložíme propláchnuté a na libovolné kusy nalámané tofu, přidáme zakysanou smetanu, sůl, pepř, šťávu z citrónu a vše rozmixujeme. Nyní ochutnáme a doladíme solí, pepřem a citrónovou šťávou chuť a sójovým mlékem konzistenci. Mléko vždy přidávejte postupně.

Nyní nasekáme pažitku na jemno a ředkvičky nakrájíme též na drobno. Přisypeme k pomazánce a ručně promícháme. Už nemixujeme. Přendáme do uzavíratelné misky a vložíme cca na 30 minut do lednice.

Podáváme na kváskovém chlebu ozdobené klíčky a já Vám přeji dobrou chuť.