Panna cotta s jahodami a růžemi
Panna cotta je italský dezert, který zřejmě znáte. Je to v podstatě svařená smetana. Podává se vychlazená a proto je vhodným dezertem na teplé počasí. Příjemně osvěží a pokud použijete zajímavé kombinace chutí, tak i potěší chuťové pohárky. Tento recept je upravený do veganské verze, kde jsem použila kokosové mléko a zkombinovala s jahodami, proseccem a růžovou vodou. A ano, použila jsem růžovou vodu, kterou používám každodenně na obličej :). Je totiž kouzelná nejen jako přírodní kosmetika, ale je kouzelná i v kuchyni. :)
Počet porcí : 3 velké porce nebo 4 menší porce
SUROVINY :
- 400 ml kokosového mléka v plechovce
- 170 ml vody
- 3 polévkové lžíce medu
- 2 polévkové lžíce růžové vody
- 2 čajové lžičky agar agar prášku
- 3 polévkové lžíce limetkové šťávy
- 1/4 čajové lžičky soli
Jahodová vrstva:
- 200 g čerstvých jahod
- 1 polévková lžíce růžové vody
- 1 polévková lžíce prosecca
- 1 čajová lžička bramborového škrobu
POSTUP :
Kokosové mléko, vodu, med, sůl a limetkovou šťávu dáme do hrnce a dáme vařit na střední plamen. Jakmile se směs začne zahřívat, přidáme agar a šleháme metličkou , aby se pěkně rozpustil. Až se směs začne vařit, odděláme z plotny a jednu minutu šleháme a poté vrátíme zpět na plamen.
Opět za stálého míchání přivedeme k varu a jakmile se začne směs vařit, odděláme z plotny a opět jednu minutu šleháme mimo oheň. Takto celý proces zopakujeme třikrát a poté vmícháme růžovou vodu. Poté proces šlehání agaru zopakujeme ještě třikrát.
Takto připravenou směs nalijeme do skleniček nebo formiček a necháme vychladit v lednici alespoň na 3 - 5 hodin.
Mezitím co se nám agar chladí v lednici, si připravíme jahodovou směs. Do rendlíku nakrájíme jahody na větší kusy, přidáme růžovou vodu a necháme na mírném ohni jahody změknout. Nenechte je úplně rozvařit, chceme aby v rendlíku zůstaly kousky jahod. Poté přilijeme prosecco, zamícháme a přidáme škrob. Za stálého míchání necháme škrob rozpustit a směs nám lehce zhoustne. Zděláme z plotny a budeme servírovat.
Sklenice si vytáhneme z lednice, zkontrolujeme zda je směs ztuhlá a rovnoměrně rozdělíme jahodovou směs přímo do sklenic.
Poté dáme zpět do lednice, alespoň na jednu hodinu. Nakonec pana cottu ozdobíme čerstvým ovocem, kokosovými chipsy, sušenými květy růže a třeba mátou.
Přeji dobrou chuť