Panzanella s pečenou broskví a cizrnou
Panzanella je velice známý italský salát, který je opravdu jednoduchý na přípravu. Nejdůležitější na tomto receptu je použít kvalitní a zralá rajčata plná chuti a také kvalitní dochucovadla. Já jsem protentokrát použila do zálivky medový ocet od společnosti PÖDÕR a výsledek byl lahodný. Jeho chuť je jemnější než u ostatních klasických či ovocných octů, a proto už nemusíte přidávat tak velké množství sladidla. No a aby to nebyla moooc velká klasika, přidala jsem do tohoto salátu grilovanou broskev a opečenou cizrnu. Věřím, že Vás tento letní salát překvapí a zachutná Vám stejně tak, jako u nás doma.
Počet porcí : 2 - 3 porce
SUROVINY :
Na salát :
- 560 g mixu rajčat
- 70 g červené cibule
- 20 lístků čerstvé bazalky
- 2 ks broskve
- Olivový olej
- Sůl a pepř dle chuti
Na krutony :
- 2 staré bagetky – na krutony
- Olivový olej
- 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
Na cizrnu :
- 240 g sterilované cizrny
- Olivový olej
- 2,5 čajové lžičky Bruschetta koření od PÖDÖR
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Zálivka :
- 80 ml olivového oleje
- 30ml květového medového octu od společnosti PÖDÖR
- 2 čajové lžičky medu
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
POSTUP :
V první řadě si uděláme krutony. Bagetky nakrájíme na kostky a vložíme do zapékací misky. Pokapeme olivovým olejem, zamícháme a dáme péct na 200°C do zezlátnutí. Mezitím si propláchneme sterilovanou cizrnu, vložíme do misky a přidáme zbytek surovin. Jakmile se krutony upečou, troubu nevypínáme a vložíme tam místo krutonů cizrnu. Poté dáme stranou vše vychladnout.
Očistíme si cibuli a omyjeme veškerou zeleninu. Do velké mísy vložíme najemno nasekanou cibuli a rajčata nakrájená na kostky, podobně velké jako krutony nebo na půlkolečka. Záleží na tvaru a velikosti rajčete. Naposledy pak bazalku nasekanou na velké kusy. Vše zamícháme a vyrobíme si zálivku.
Do misky vložíme olej, medový ocet, sladidlo a vše důkladně promícháme. Osolíme, opepříme a v tuto chvíli můžeme dochutit.
Do misky se zeleninou přesypeme krutony a zalijeme zálivkou. Vše promícháme a necháme cca 1 hodinku odpočívat. Na malém množství oleje si osmažíte broskev nakrájenou na plátky a můžeme servírovat.
Dobrou chuť