Patizonová polévka se shitake pestem

06.10.2023
Patizon prostě patří k podzimu... má velice jemnou chuť a proto se dobře hodí k výraznějším surovinám. Upřímně, jsem nedávno měla tu čest ochutnat shitake pesto od společnosti Živina. Jakmile jsem ho okusila, věděla jsem, že v kombinaci s kořenovou zeleninou a patizonem bude naprosto famózní. Celou polévku dotáhne a příjemně dochutí. Shitake pesto obsahuje skořici, badyán, mořskou řasu, kešu oříšky, čerstvý zázvor a trochu třtinového cukru. Použité suroviny v pestu nádherně rezonují s podzimem, ale i s kombinací zkaramelizované cibulky, kořenové zeleniny, patizonu a žlutého hrachu. Navíc shitake houby mají velice blahodárný vliv na lidský organismus. Podporují nervový systém, mozek, obranyschopnost organismu, regeneraci, atd. Tato polévka Vás nádherně zasytí, dodá Vám velkou dávku bílkovin, vlákniny, vitamínu, minerálů. Pohladí Vaše tělo zevnitř, zahřeje ho a navíc si skvěle pochutnáte....Určitě tuto polévku vyzkoušejte, je rychlá, snadná a skládá se pouze z něco málo surovin.

SUROVINY :

  • 700 g očištěného patizonu
  • 150 g žlutého hrachu
  • 1,6 l zeleninového vývaru
  • 100 g mrkve
  • 70 g petržele
  • 130 g cibule
  • 15 g česneku
  • 2 čajové lžičky shitake pesta od "Živina"
  • 1,5 čajové lžičky kmínu
  • 4 ks bobkového listu
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti
  • Citrónová šťáva z cca 1/2 ks citrónu

Na dokončení :

  • Domácí krutony z celozrnného chleba
  • Domácí dýňová pečená semínka
  • Dýňový olej
  • Pažitka
Podzimní krémová polévka
Podzimní krémová polévka

POSTUP :

Úplně jako první si očistíme patizon, který dáme stranou. Já osobně jsem zvolila jeden větší, ten jsem použila také jako talíř na fotce (odkrojíte opatrně vršek, vydlabete semínka a za pomoci lžíce vydlabete vnitřek) a jeden opravdu malý (ten jsem klasicky rozřízla, odstranila semínka a odstranila tvrdou slupku).

Na středním plameni rozehřejeme olej a pod poklicí pozvolna smažíme cibulku nakrájenou na kostečky. Mezitím si očistíme kořenovou zeleninu a nakrájíme ji na drobno. Po cca 10 minutách k cibuli přidáme kořenovou zeleninu, kmín, bobkový list a též pod poklicí pražíme dalších 10 minut.

Během pražení si nakrájíme najemno očištěný česnek a na menší kousky patizon. Přidáme společně do hrnce a za občasného promíchání pražíme cca 5 – 10 minut. Přisypeme hrách, zalijeme vývarem a vaříme cca 1 hodinu.

Mezi tím jsem si v troubě připravila krutony, upekla dýňová semínka a poté jsem tam vložila i vydlabaný patizon.

Po hodině vyjmeme bobkový list a rozmixujeme polévku tyčovým mixérem. Vrátíme zpět na plotnu, přidáme pesto, sůl, pepř a lehce povaříme. Nyní si už jen pohrajeme s chutí a ladíme solí, pepřem, citrónovou šťávou.

Můžeme servírovat v patizonu nebo na talíři ozdobené krutony, semínky, nasekanou pažitkou a pokapané dýňovým olejem. A já Vám přeji dobrou chuť