Pečená plněná jablka

04.10.2022

Snadné, rychlé, velice chutné a roztomilé na pohled. Toto přesně vystihuje tento dezert. Navíc, co jiného si může člověk představit pod pojmem podzimní dezert, než pečené jablko, s jemně kyselkavou chutí citrónu, pečených vlašských ořechů a to vše podtrhnuté vůní skořice a badyánu. To je prostě to podzimní potěšení. Navíc do výroby tohoto dezertu můžete zapojit děti a jako dezert je pro ně úplně ideální. Žádný bílý cukr, jen přírodní sacharidy, skvělé zdravé tuky, omega 3 mastné kyseliny, které jsou u dětí prospěšné pro vývoj mozku ( pro nás dospělé jsou také zdravé pro mozek :)) ) a velké množství vlákniny. No není to ideální dezert? Zdraví prospěšný, snadný a výborný...:))

Počet porcí : 8 kusů

SUROVINY :

  • 500 g listového těsta bez palmového tuku
  • 4 ks velkých červených jablek

Ořechová směs na naplnění :

  • 70 g vlašských ořechů
  • 75 g datlové pasty
  • Citrónová kůra z 1 malého citrónu
  • Šťáva z 1 malého citrónu
  • 3/4 čajové lžičky skořice
  • 1/4 čajové lžičky muškátového ořechu

Na potření :

  • 3 polévkové lžíce medu
  • 30 ml vody
  • 3 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 1 čajová lžička mleté skořice
Pečená jablka s ořechy
Pečená jablka s ořechy

POSTUP :

Nejprve si nachystáme ořechovou směs a směs na potírání, protože pak to půjde již všechno rychle. Do mixéru vložíme ořechy a pomeleme je na jemno. Dáme do misky a přidáme datlovou pastu (pokud nemáte datlovou pastu ale jenom datle, tak si je s troškou vody rozmixujte), citrónovou kůru a šťávu a nejlépe za pomoci rukou celou směs zpracujeme na hladkou kaši. Dáme stranou.

Nyní si vyrobíme směs na potírání. Do velkého hrnečku dáme med a skořici a zamícháme. Až teď přidáme vodu, citrónovou šťávu a vše důkladně promícháme, aby se nám to spojilo.

Dalším krokem bude už samotná tvorba jablíček. Předehřejeme si troubu na 170°C, omyjeme jablka a nachystáme si mouku na poprášení a listové těsto. Listové těsto si rozdělíme na 1/2 . Z první poloviny vyválíme nejlépe čtverec, tak velký, aby se na něj vešly 4 poloviny jablek a byl kolem nich cca 2 cm okraj. V tuto chvíli si listové těsto nakrájíme na 4 čtverce. Na každý čtverec si přiložíme polovinu jablka a kolem něho si vykrojíme tvar jablíčka i s lístky a stonkem a to tak ať jsou okraje alespoň 2cm. Takto nachystané listové těsto vložíme na plech s pečicím papírem (mě se tam vešla 4 vykrojená jablíčka z listového těsta).

Příprava jablek. Vždy jsem pracovala s aktuálním počtem na plechu, takže když se mi na plech vešla 4 jablka z listového těsta, pracovala jsem se 2 celými jablky( a to kvůli tomu aby nám jablka mezi tím nezhnědla atd. ). Každé jablko rozkrojíme napůl, vykrojíme jádřinec a na povrchu vykrojíme plátky (jde to snadno, když máte špičatý nůž).

Nekrájejte však moc hluboko. Takto připravené jablko si otočíme vykrojeným jádřincem nahoru a do této vzniklé díry vložíme ořechovou směs a trochu směsi potřeme i na listové těsto (jen pozor, ať vám tato směs nevylézá zespod jablíčka). Položíme na vykrojené listové těsto a celé jablko, vzniklé řezné plátky na něm i listové těsto potřeme nachystanou medovou směsí.

Tento postup uděláme u všech jablíček. Pečeme v troubě na 170°C cca 40 minut. Záleží, jak máte velká jablka. Během pečení jsem potírala ještě jednou. No a v podstatě můžete ihned servírovat.

Přeji dobrou chuť