Pečený hermelín na dva způsoby
Pečený hermelín je poměrně dost známou pochoutkou. Pokud si pamatuji dobře, tak se vždy pekl v alobalu. Což nejenom, že není zrovna ekologické, ale ani se na povrchu nevytvoří příjemně upečená krustička. A my doma krustičky rádi:). Navíc ta výtečná chuť křupavého hermelínu společně se zapečenou marinádou z balzamikového octa, smíchaná s medem, chilli a vlašskými ořechy.....hmmm....to jen tak v alobalu nenajdete. Navíc toto jídlo patří i mezi naše hodně oblíbené rychlovky, což ocení převážně lidé, co stále nestíhají :)) V tomto receptu najdete jemnou variantu s ořechy a hroznovým vínem a druhou, ostřejší variantu s chilli a petrželovou natí. Obě dvě varianty jsou ještě podtrhnuty čerstvě rozdrceným červeným pepřem. Skvělá snídaně pro ni i pro něho nebo klidně i jako večeře. Tak neváhejte a vyzkoušejte buď obě dvě varianty zaráz nebo jen jednu podle Vašich chutí ...
Počet porcí : 2 porce
SUROVINY :
- 2 ks 100 gramového hermelínu / vegan hermelínu
- 1,5 polévkové lžíce olivového oleje
- 0,5 polévkové lžíce balzamikového octa
- 1 polévková lžíce vody
- 1,5 čajové lžičky medu
- Pepř dle chuti
- Špetka soli
- Hrst vlašských ořechů
- Pár kuliček hroznového vína
- 1 ks malé chilli papričky
- Nasekaná petrželová nať
- Červený pepř v celku
POSTUP :
Rozehřejeme troubu na 190°C, nachystáme si dvě zapékací misky a do každé z nich dáme vybalený hermelín.
V hrnku si smícháme olivový olej, balzamikový ocet, med, sůl, pepř, vodu a důkladně promícháme. Oba dva hermelíny polijeme připravenou směsí a pěkně je v ní obalíme.
Na jeden hermelín nasypeme nasekané vlašské ořechy, na druhý hermelín nasypeme nasekanou chilli papričku. Vložíme do trouby a pečeme cca 25 - 30 minut.
Mezitím si nasekáme petrželovou nať a omyjeme a rozpůlíme hrozny.
Po upečení hermelín s vlašskými ořechy posypeme hrozny a jemně v rukách rozdrceným červeným pepřem. Druhý hermelín, s chilli papričkou, posypeme petrželovou natí a opět jemně rozdrceným červeným pepřem.
Ihned servírujeme s bagetkou, krekrem a třeba i se salátkem.
Dobrou chuť