Perníkovo– dýňové lívance

18.10.2022

Myslím si, že už snad nikoho nemůže překvapit, že se dýně používají do sladkých jídel. A tady v tomto receptu to není jinak. U nás doma milujeme sladké snídaně.  A pokud je to zdravější a rychlejší recept, tím lépe. Dýňové lívance vždy dělám na podzim a to jak z hokaido, tak i máslové dýně. Perníkovo-dýňové lívance jsou z hokaido pyré, díky kterému jsou vláčné, plné vlákniny a navíc mají pěknou barvu do oranžova. Navíc jsou rychlé a snadné na přípravu, protože to co opravdu nemám ráda, je stát ráno dlouho u sporáku. Říkáte si, že je to nemožné? Že musím udělat pyré a potom těsto a vše osmažit? Existuje jednoduchý způsob jak to urychlit a to takový, že si vždy zpracuju více dýní naráz a udělám si pyré do zásoby do mrazáku. Poté jen vytáhnu a můžu kouzlit. A tento recept není kynutý, ale s vločkami, takže stačí 5-10 minut aby nabobtnaly. No a smažení, to už je úplná maličkost, u toho nachystám kávu, nakrájím ovoce atd...Prostě perníkovo - dýňové lívance jsou snadné, rychlé, zdraví prospěšné a výborné.... :))

Dýňové lívance
Dýňové lívance

Počet porcí : 5 porcí po 4 ks

SUROVINY :

  • 215 g hokaido pyré
  • 90 g ovesných vloček
  • 320 ml ovesného mléka
  • 85 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 polévkové lžíce kokosového cukru
  • 6 g kypřicího prášku
  • Kůra z 1 kusu citrónu
  • Šťáva z 1/2 citrónu
  • 3 čajové lžičky chia semínek + 65 ml vody
  • 1,5 čajové lžičky perníkového koření
  • Špetka soli

Arašídový med :

  • 3 čajové lžičky medu
  • 3 čajové lžičky arašídového másla
  • 20 g vody
Perníkovo - dýňové lívance
Perníkovo - dýňové lívance

POSTUP :

Do velké mísy dáme dýňové pyré, vločky, mléko, cukr, sůl, kůru a šťávu z citrónu a medové koření. Zamícháme a necháme odpočinout na 15 minut. Mezitím si do hrnku vložíme chia semínka, zalijeme vodou, důkladně promícháme a za občasného míchání necháme odstát cca na 15 minut.

Po 15 minutách vezmeme velkou mísu a tyčovým mixérem rozmixujeme odpočatou směs. Přidáme kypřicí prášek, mouku a opět důkladně promícháme. Úplně naposled přidáme nabobtnalá chia semínka a směs promícháme už jen ručně.

Rozpálíme si plotnu na střední plamen a na palačinkové pánvi smažíme do zlatova lívance. Vždy přidávám trochu kokosového oleje bez parfemace.

Připravíme si arašídový med a to tak, že všechny suroviny vložíme do hrnku a důkladně promícháme.

Lívance můžeme servírovat s rostlinným jogurtem, arašídovým máslem a čerstvým ovocem jako jsou např. borůvky, fíky, maliny...

Dobrou chuť