Perníkovo– dýňové lívance
Myslím si, že už snad nikoho nemůže překvapit, že se dýně používají do sladkých jídel. A tady v tomto receptu to není jinak. U nás doma milujeme sladké snídaně. A pokud je to zdravější a rychlejší recept, tím lépe. Dýňové lívance vždy dělám na podzim a to jak z hokaido, tak i máslové dýně. Perníkovo-dýňové lívance jsou z hokaido pyré, díky kterému jsou vláčné, plné vlákniny a navíc mají pěknou barvu do oranžova. Navíc jsou rychlé a snadné na přípravu, protože to co opravdu nemám ráda, je stát ráno dlouho u sporáku. Říkáte si, že je to nemožné? Že musím udělat pyré a potom těsto a vše osmažit? Existuje jednoduchý způsob jak to urychlit a to takový, že si vždy zpracuju více dýní naráz a udělám si pyré do zásoby do mrazáku. Poté jen vytáhnu a můžu kouzlit. A tento recept není kynutý, ale s vločkami, takže stačí 5-10 minut aby nabobtnaly. No a smažení, to už je úplná maličkost, u toho nachystám kávu, nakrájím ovoce atd...Prostě perníkovo - dýňové lívance jsou snadné, rychlé, zdraví prospěšné a výborné.... :))
Počet porcí : 5 porcí po 4 ks
SUROVINY :
- 215 g hokaido pyré
- 90 g ovesných vloček
- 320 ml ovesného mléka
- 85 g celozrnné špaldové mouky
- 2 polévkové lžíce kokosového cukru
- 6 g kypřicího prášku
- Kůra z 1 kusu citrónu
- Šťáva z 1/2 citrónu
- 3 čajové lžičky chia semínek + 65 ml vody
- 1,5 čajové lžičky perníkového koření
- Špetka soli
Arašídový med :
- 3 čajové lžičky medu
- 3 čajové lžičky arašídového másla
- 20 g vody
POSTUP :
Do velké mísy dáme dýňové pyré, vločky, mléko, cukr, sůl, kůru a šťávu z citrónu a medové koření. Zamícháme a necháme odpočinout na 15 minut. Mezitím si do hrnku vložíme chia semínka, zalijeme vodou, důkladně promícháme a za občasného míchání necháme odstát cca na 15 minut.
Po 15 minutách vezmeme velkou mísu a tyčovým mixérem rozmixujeme odpočatou směs. Přidáme kypřicí prášek, mouku a opět důkladně promícháme. Úplně naposled přidáme nabobtnalá chia semínka a směs promícháme už jen ručně.
Rozpálíme si plotnu na střední plamen a na palačinkové pánvi smažíme do zlatova lívance. Vždy přidávám trochu kokosového oleje bez parfemace.
Připravíme si arašídový med a to tak, že všechny suroviny vložíme do hrnku a důkladně promícháme.
Lívance můžeme servírovat s rostlinným jogurtem, arašídovým máslem a čerstvým ovocem jako jsou např. borůvky, fíky, maliny...
Dobrou chuť